latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:07 | Аутор: СРНА

Иванцов: Руски инспектори до краја године у Српској и БиХ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов информисао је министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стеву Мирјанића данас у Бањалуци да ће руски инспектори надлежни за издавање сертификата за извоз, до краја године посјетити Републику Српску и БиХ.
Бањалука - Иванцов - Мирјанић - Фото: СРНА
Бањалука - Иванцов - МирјанићФото: СРНА

Мирјанић је истакао да је извоз пољопривредних производа из Републике Српске у Русију порастао у прошлој у односу на 2014. годину са 4,3 на 12,7 милиона КМ, те да у структури извоза доминантно мјесто има воће, првенствено јабука.

Он је Иванцову представио потенцијале Републике Српске у области биљне и анималне производње, првенствено воћа, поврћа, меса и млијека, те њихових прерађевина.

Мирјанић је истакао да Република Српска има велике шансе и могућности у производњи и испоруци свјежег меса, прерађевина од меса, млијека и млијечних производа, и да може понудити Русији значајне количине тих производа.

"Република Српска има добро развијену ветеринарску службу и може испунити све услове које захтијева руско тржиште у вези производа анималног поријекла", рекао је Мирјанић.

Иванцов је захвалио Мирјанићу на корисним информацијама које му је пренио, истичући да ће главни циљ доласка руске делегације бити инспекција објеката за производњу меса и млијека.