latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:54 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

На Дан устанка у Хрватској, у Србу поново дивљале усташе (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања 5. августа – Дана сјећања на страдање и прогон Срба, Влада Србије 4. августа, одржаће пригодан умјетнички програм у Бусијама у општини Земун. Ријеч је о заједничком обиљежавању сјећања на страдале Србе Републике Српске и Србије.
Проусташки митинг у Србу - Фото: Screenshot
Проусташки митинг у СрбуФото: Screenshot

А Срб, у Хрватској данас је био под опсадом полиције. Усташки екстремисти пјевањем усташких пјесама и повицима “За дом спремни”, ометали су обиљежавање устанка против фашизма које су организовали Српско народно вијеће и Савез антифашистичких бораца.

И поред шестомјесечне забране, у Србу се данас појавио лидер А-ХСП-а Дражен Келеминец и скуп антифашиста назвао "балом вампира", а потом позвао на скандирање "За дом спремни".

Келеминац је јавно позвао све Хрвате и Хрватице да са барјацима доћу на протест против, како каже, свих оних који желе да обиљежавају четничке злочине. Генерал хрватске војске Жељко Гласновић грубо је напао предсједника Антифашистичке лиге Зорана Пусића рекавши да је морална наказа.

Саша Милошевић из Српског народног вијећа, каже да су разочарани што полиција ни овај пут није адекватно обезбједила њихов скуп у Србу.

Петнаест жена с хрватским барјацима, фашистичким пјесмама прекинуло је и говор бившег хрватског предсједника Стјепана Месића.

Да најмлађа чланица ЕУ има проблем са усташтвом, показују натписи на цркви Светог Прокопија у Рајевом селу.

Графити и не чуде ако се у обзир узме да хрватски званичници одају пошту највећим злочинцима на Блајбургу, сматра предсједик Савеза Срба из региона, Миодраг Линта. Главног кривца, међутим, види у ЕУ.

"Они (ЕУ) морају ставити јасно до знања Хрватској званичном Загребу да је овакво понашање неприхватљиво и да је неприхватљиво да се у једној чланици Уније отворено рехабилитује поражена идеологија из Другог свјетског рата", каже Линта.

Председник Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац истиче да су ти графити најпримитивнија ствар и да "они нису толико жестоки колико је, рецимо Влада, парламент, ова цијела ствар око Степинца и игнорисање Јасеновца".

Уништени зидови православне богомоље и поруке мржње, још једно су свједочење о тешком животу Срба у Хрватској.