latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:56 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Из Српске оштре осуде наредбе МО БиХ: Подаништво постала пракса (ВИДЕО)

Факсимил документа који је наша Телевизија објавила у јучерашњем централном Дневнику, гдје су српски предстваници у Министарству одбране БиХ својим потписом на одлуку дали сагласност да се страдање Бошњака у Сребреници назове геноцидом, изазвао је оштре осуде из Републике Српске.
Спорни документ МО БиХ - Фото: РТРС
Спорни документ МО БиХФото: РТРС

Игнорисање става Републике Српске о догађајима у Сребреници и олако стављање потписа на документа, осудио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Упозоривши да су српски представници у власти у Сарајеву одустали од базичних ставова Републике коју представљају, Додик је оцијенио да је „подаништво“ постала пракса, што су показали и доказали и на спорном документу Министарства одбране. 

Колико год српски представници у власти у Сарајеву, покушавали да јавности објасне како штите интересе Републике Српске дјела их демантују. Да су игнорисали ставове Републике коју представљају, каже предсједник Додик, примјер је и Одлука Министарства одбране којом су аминовали да се страдање у Сребреници назове геноцидом.

"Геноцид је чисто политички захтјев Бошњака, који желе да с тим уђу у процес даље дисквалификације Репбулике Српске. Ако неко од Срба то учини, онда је он на том фону, без обзира да ли је то потписано случајно или намјерно. Случајно, овдје, не постоји, јер се случајно не могу дешавати овакве ствари", рекао је Додик.

Ангажовање службеника МИП-а за годишњицу обиљежавања страдања Бошњака у Сребреници, тражено је и од министра иностраних послова Игора Црнатка. Овај пут, Црнадак није насјео на подвалу сарајевске политике, што је изазвало гњев бошњачких политичара који су затражили његову оставку. 

"Желим да се захвалим на чињеници да је око Сребренице (Црнадак) имао довољно „куражи“ да обустави укључивање МИП-а", рекао је предсједник Српске.

Док Садик Ахметовић тражи Црнаткову смјену, поједини представници борачке популације Републике Српске траже одговорност замјеника министра одбране БиХ Бориса Јеринића. Ако је и административна грешка, кажу, много је.

Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић наводи да "онда треба бити одговорности оних који су га послали доле да представља интересе Републике Српске".

Грешка или намјера, шта год да је, за министра и лидера Социјалистичке партије Петра Ђокића, је наивно насиједање наших представника на политику коју упорно намећу Сарајево и предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић. Све ради, каже, промоције бошњачке политике и огољавања Републике Српске.

"И управно такав један споразум гдје на њега свој параф стављају Срби, практично се придружују и иду у сусрет пројекцијама и политикама Бошњака", каже Ђокић.

Документ који су потписали и сагласност дали српски представници у Министарству одбране, званично смо тражили од овог Министарства. Нашем захтјеву, како наводе у одговору, нису у могућности да удовоље, јер је ријеч о службеном документу, не наводећи да ли је документ означен „повјерљив“. Како год, и у допису јавном сервису Републике Српске, нису изоставили ријеч „геноцид“. 

Јеринић тврди да није дао сагласност на одлуку у којој је ријеч "геноцид"

Иако није хтио да ово питање коментарише за нашу телевизију, замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је за Радио-телевизију Србије да није потписао нити дао сагласност да се потпише поменути документ у којем се помиње ријеч "геноцид".

Каже да не стоји тврдња да министар одбране БиХ, за сваку одлуку мора да тражи сагласност својих замјеника и објашњава да је то уобичајена пракса, али не и обавеза.