latinica  ћирилица
27/07/2016 |  18:09 | Аутор: СРНА

Линта: Европске институције ћутке посматрају јачање неофашизма

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упозорио је да Хрвати проусташке оријентације чине све што је у њиховој моћи да се антифашистичка борба српског народа у сарадњи са осталим народима у Другом свјетском рату прикаже као злочиначка и указао да европске институције ћутке посматрају јачање неофашизма и неонацизма у Хрватској.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио очекиваним низ инцидената, пријетњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне хрватске странке права и њихових присталица, с циљем да спријече обиљежавање 75 година од масовног народног устанка у личком мјесту Срб.

Он је у саопштењу подсјетио да је општепознато да је устанак српског народа, не само у Лици, него и у другим крајевима геноцидне НДХ, изазван страшним злочинима усташа јер му је пријетило потпуно истребљење.

"Очигледно је да Хрвати проусташке оријентације, а није их мали број, чине све што је у њиховој моћи да се антифашистичка борба српског народа у сарадњи са осталим народима у Другом свјетском рату прикаже као злочиначка, а усташки режим као једини који се борио да се испуни хиљадугодишњи сан хрватског народа за својом државом", навео је Линта.

Према његовим ријечима, чињеница је да актуелна хрватска власт са великим дијелом Католичке цркве даје огромну подршку проусташким снагама који спроводе ревизију историје.

Линта је најоштрије осудио појаву графита пријетећег и увредљивог садржаја на православној цркви у Рајевом селу, на православном гробљу у селу Дреновци и на споменицима из Другог свјетског рата у селима Сољани и Строшинци на подручју Вуковарско-сремске жупаније.

Он је додао да не очекује да полиција и тужилаштво пронађу починиоце наведеног кривичног дјела и да их казне због ширења говора мржње.

Према његовим ријечима, исписивање графита антиспрског садржаја је дио организоване кампање, коју проусташке снаге воде према преосталим Србима у Хрватској с циљем да се иселе или асимилују.

Линта је навео да Европска комисија, Европски парламент и међународне организације, нажалост, ћутке посматрају јачање неофашизма и неонацизма у Хрватској које се највише огледа кроз ескалацију насиља према Србима.

"У претходних неколико година идентификовано је десетине хиљада случајева говора мржње према Србима која се манифестује пјевањем усташких пјесама, узвикивањем усташких поздрава на концертима и спортским утакмицама, исписивањем усташких симбола и порука у готово свим хрватским градовима и мјестима", истакао је Линта.

Током обиљежавања 75 година од устанка у Хрватској, крај партизанског споменика у Србу, припадници десничарске Аутохтоне хрватске странке права изазвали су низ инцидената, те пријетили и провоцирали учеснике скупа узвикујући усташки поздрав "За дом спремни".