latinica  ћирилица
27/07/2016 |  19:08 ⇒ 19:41 | Аутор: РТС

Организација ОИ у Токију скупља од очекиваног

Организатори Олимпијских игара у Токију 2020. године објавили су да су прекорачили цифру коју су планирали да потроше за то такмичење.
Нови лого за Олимпијске игре 2020.(фото: Andy Sharp  ‎‎@sharp_writing) -
Нови лого за Олимпијске игре 2020.(фото: Andy Sharp ‎‎@sharp_writing)

Организатори Олимпијских игара у Рију имају рок да до 5. августа заврше све припреме, док њихове колеге из Токија имају велике трошкове за догађај који је за четири године.

Предсједник организационог комитета за Игре у Токију 2020. године Јоширо Мори рекао је на састанку Извршног одбора ове недјеље да су трошкови за изградњу за седам привремених борилишта порасли на 2,6 милијарди долара у односу на почетну процјену која је износила 690 милиона долара.

Мори је рекао да су те бројке резултат површног прорачуна и за то је окривио Градску управу Токија и Олимпијски комитет Јапана.

Организациони комитет није објавио званичну процјену укупних трошкова, али је саопштио да ће трошкови бити већи од 3,5 милијарде долара колико је планирано.

Организатори Игара у Јапану су се до сада суочавали са низом скандала везаних за национални стадион, званични лого и наводе о корупцији.

Рад на новом стадиону је у застоју, зато што је Влада одустала од оригиналног дизајна због повећаних трошкова.

Укупни трошкови за Олимпијске игре у Токију дијеле Организациони комитет, власт Токија и Влада Јапана.

Организатори Олимпијских игара навели су и да су сачували више од двије милијарде долара сарађујући са Владом на смањењу трошкова.