latinica  ћирилица
27/07/2016 |  19:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Тахири: Нема ЗСО без три споразума, ЕУ да утиче на Београд

Министарка за дијалог самопроглашеног Косова Едита Тахири изјавила је, током састанка са делегацијом Европске уније, да без примјене три важна споразума са Београдом, приштинска влада неће предузимати никакав корак на имплементацији Споразума о Заједници српских општина.
Едита Тахири - Фото: AFP
Едита ТахириФото: AFP

Како се наводи на сајту косовског премијера, циљ састанка Тахиријеве са делегацијом ЕУ на челу са Томасом Бушом, био је да се размотри ситуација у спровођењу споразума из Брисела, са посебним освртом на, како се тврди, "деблокаду оних који се не спроводе од стране Србије".

Она је рекла да неспровођење споразума о позивном броју за Косово, о почетку самосталног рада преносног енергетског система (КОСТТ) и о уклањању барикада са моста у Косовској Митровици представљају "озбиљно кршење бриселског споразума" од стране Београда.

Тахири је у разговору, такође, тврдила да је Београд наставио са, како је навела, "деструктивним акцијама на Косову, са илегалним ометањем са својим спречавањем наводно нелегалне градње на сјеверу земље са својим ђаволским циљевима за промјеном етничке структуре".

"Ове акције Србије су подигле тензије и незадовољство и могу да дестабилизују добру безбједносну ситуацију које смо напорно постигли заједно са вама, ЕУ-ом, САД-ама, Њемачком и другим партнерима. Због тога, тражим од вас као ЕУ, да предузмете све мјере да зауставите Србију и њену деструктивност, јер ћемо у супротном бити приморани да их силом закона зауставимо ми као Влада Косова", рекла је Тахири.

Како се наводи у саопштењу, чланови делегације Европске уније су поново потврдили свој став да стране у дијалогу морају бити кохерентне и досљедне у примјени свих споразума постигнутих у Бриселу уз посредовање ЕУ и обећали су да ће у ту сврху бити у сталном контакту са свим странама за имплементацију њихових обавеза.

Они су истакли да од спровођења Бриселског споразума у великој мјери зависи и напрадак сваке земље на путу ка интеграцији у ЕУ.

Званичници ЕУ су захтијевали од страна константно ангажовање, упркос љетњем периоду и обавијестили су да би ускоро могло доћи до новог развоја састанака за имплементацију споразума из Брисела, пише у саопштењу.