latinica  ћирилица
28/07/2016 |  13:27 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Њемачка: Претресена џамија и осам станова

Њемачка полиција претресла је џамију и осам станова у Хилдесхајму у оквиру остраге о активностима радикалне салафистичке заједнице, саопштио је данас министар унутрашњих послова Доње Саксоније Борис Писторијус.
Њемачка полиција - Фото: AFP
Њемачка полицијаФото: AFP

Њемачка је у повишеном стању приправности послије серије напада у којима је убијено 15 људи од 18. јула, укључујући четворицу нападача. Двојица су доведена увезу са Исламском државом.

Писторијус је рекао да је у јучерашњој акцији јужно од Хановера учествовало око 400 полицајаца, укључујући припаднике специјалних снага.

- Исламистички круг који говори њемачки језик је жариште радикалне салафистичке сцене на националном нивоу, а власти Доње Саксоније су то дуго пратиле - рекао је овај званичник.

Писторијус је додао да је претрес услиједио послије вишемјесечног планирања и да је то важан корак у правцу забране те организације. Безбједносни званичници кажу да салафисти радикализују муслимане и охрабрују их да оду у џихад у зонама сукоба.

У посљедњих неколиико година број ултраконзервативних исламиста у Њемачкој је повећан. Укупан број симпатизера сада се процјењује на 8.900, док их је крајем 2014. године било 7.000, рекли су званичници.