latinica  ћирилица
28/07/2016 |  15:13 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Забрињавајуће стање снабдјевености Оружаних снага БиХ

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ оцијенила је да је стање снабдјевености и материјално-техничке опремљености Оружаних снага БиХ забрињавајуће и да би то требало промијенити како би се спријечио одлив људства.

Предсједавајући Комисије Сифет Поџић рекао је на данашњој сједници у Сарајеву да је у протеклих шест мјесеци 150 људи напустило Оперативну команду Оружаних снага БиХ.

"Губимо лако људе који професионално обављају задатке и представљају БиХ у мисијама у иностранству", констатовао је Поџић и рекао да Комисија очекује побољшање материјално-техничке снабдјевености Оружаних снага како би се овај тренд зауставио и како би Оружане снаге могле да испуњавају своје задатке.

Према његовим ријечима, чланови Комисије приликом недавне посјете Команди 4. пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ у Чапљини сазнали су да је просјек старости моторних возила у овој бригади 27 година и да чак 60 одсто њих није оперативно.

Он је додао да је у 4. бригади логорска опрема стара и дотрајала, да недостају резервни дијелови за возила и да је упитно могу ли се она поправити.

Комисија за одбрану и безбједност, додао је Поџић, наставиће са теренским посјетама јединицама Оружаних снага БиХ како би се директно упознали са реализацијом Оперативног плана за унапређење система јавних набавки у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ.

Члан Комисије Душанка Мајкић констатовала је да ово није први пут да се расправља о проблему јавних набавки у Оружаним снагама и томе да ли се у сектору одбране јавни новац троши на одговарајући начин.

"Недопустиво је да храна представља проблем", истакла је Мајкићева и навела да Оружане снаге располажу са 308 тона конзерви којима ускоро истиче рок и које ће бити дониране или отписане.

Она је поставила питање ко је и на који начин вршио набавку, при чему је војска гладна.

"Проблем је и застарјела опрема, нема ни радних униформи, па ће нам војска ускоро ходати у подераним униформама", додала је Мајкићева и подсјетила на вишегодишњи проблем ремонта хеликоптера.

Она је навела да је лоше што се проблеми са јавним набавкама понављају из године у годину и што не постоји јасан доказ да ће се нешто промијенити.

Члан Комисије Хазим Ранчић рекао је да су средства за ремонт хеликоптер одобрена, али да се из године у годину овај посао не проводи због проблема са тендерима.

Члановима Комисије обратила се министар одбране БиХ Марина Пендеш, која је констатовала да је задовољан војник предуслов за извршавање задатака повјерених Оружаним снагама БиХ.

Према њеним ријечима, почетком године усвојен је план набавке на основу којег се расписују тендери, али у Министарству нису задовољни његовим провођењем.

Командант НАТО штаба у БиХ генерал Жизел Вилц оцијенила је да постоји више проблема, углавном системске природе, који онемогућавају боље провођење одлука у одбрамбеном сектору.

"Уговори о храни, за набавку резервних дијелова и други урађени су на вријеме, али онда системски проблеми утичу на кашњење њихове реализације", рекла је Вилцова.

Она је констатовала да Министарство одбране БиХ из перспективе НАТО-а има ограничен буџет, али да брига о војницима треба да буде фокус како се не би вратило као бумеранг и наштетило организацији.

Командант ЕУФОР-а генерал-мајор Фридрих Шретер рекао је да су млади војници ти који су спремни да раде у најбољем интересу своје земље, али да управа треба да ријеши техничке детаље како би систем функционисао.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност примила је к знању информацију Министарства одбране о реализацији Оперативног плана за унапређење система јавних набавки у Министарству и Оружаним снагама.

Министарство је задужено да тромјесечно обавјештава Комисију о реализацији Плана и комисијских закључака.

С циљем побољшања материјалног статуса војника и цивилних лица, те заустављања даљег одлива људства на служби у Оружаним снагама БиХ, од Министарства је затражено да припреми и Савјету министара достави неопходне приједлоге одлука, правилника и других аката, те да донесе интерне акте с тим у вези.

Заједничка комисија посебно инсистира на побољшању снабдијевања Оружаних снага БиХ храном, те планира да у наредном периоду посјети команде бригада и других јединица Оружаних снага како би се непосредно увјерили у стање логистичког обезбјеђења.