latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Давутоглу признао да је издао наређење за обарање руског авиона

Бивши премијер Турске Ахмет Давутоглу изјавио је у интервјуу за телевизију НТВ да је у октобру прошле године као председник владе издао опште наређење, на основу којег је 24. новембра поступала турска авијација и оборила руски авион Су-24.

"Према правилима наше државе, управо премијер у писаној директиви Генералштабу одређује правила ступања у сукоб. Ја сам издао наређење 10. октобра", наводи "Хуријет дејли њуз" речи Давутоглуа, а преноси сајт Спутњик.

Заменик председника владајуће турске Партије правде и развоја и посланик Јасин Актај пре неколико дана је рекао Спутњику да је турски пилот лане у новембру сам одлучио да обори руски авион Су-24 који је већ напуштао ваздушни простор Турске, који је претходно нарушио.

Недавно је објављено да су у Турској ухапшена два пилота која су оборила руски бомбардер Су-24. Они су притворени након покушаја војног преврата у држави.

У јуну је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган упутио председнику Русије Владимиру Путину писмо у којем се извинио за погибију руског пилота.

У Кремљу су више пута понављали да управо извињење и компензација представљају обавезан услов за успостављање дијалога са Анкаром.