latinica  ћирилица
28/07/2016 |  17:46 | Аутор: Блиц

Фицо и Меј о Брегзиту: ЕУ се заљубила сама у себе

Британска премијерка Тереза Меј и словачки премијер Роберт Фицо оцијенили су данас у Братислави да Брегзит треба искористити као прилику да се учврсти сарадња у Европи по новим моделима, а и да Велика Британија и Европска унија постану јаче него прије њега.
Роберт Фико - Фото: АП
Роберт ФикоФото: АП

- Увијек сам отворено говорио да се ЕУ заљубила сама у себе. Хтјели смо да будемо најбољи на свијету али изгледа да нас многи региони широм планете претичу. Брегзит је прилика да нађемо релевантне одговоре на изазове - рекао је Фицо на конференцији за новинаре послије сусрета са британском премијерком.

Тереза Меј је упозорила да ће бити потребно вријеме да се изграде нови модели и нађу рјешења за нове, чврсте односе, и да зато Велика Британија неће активирати члан 50 Лисабонског споразума до краја ове године.

- Иако Велика Британија оставља ЕУ ми не напуштамо Европу ни свијет. Не окрећемо се сами себи. Гедамо око себе. Желимо да останемо активни играч. Док не напустимо Унију поштоваћемо обавезе, а желимо да се ангажујемо активно и у питању јединственог тржишта и безбједности. Брегзит је прилика да се интензивирају односи широм Европе - казала је Тереза Меј.

Роберт Фицо навео је да му је британска премијерка изнијела три главне теме преговора о изласку Велике Британије из ЕУ - питање миграције радника из ЕУ у Велику Британију, слободно јединствено тржиште и безбједност и одбрана, с тим да је обоје премијера нагласило да им је циљ да Брегзит протекне глатко.

- Код нас живи и ради неколико десетина хиљада Словака. Сматрам да ћу бити у стању да гарантујем права оних који већ живе у Великој Британији под условом да буду заштићена права Британаца у другим чланицама ЕУ. Ту важи концепт реципроцитета. Око слободе кретања, врло је била јасна порука Британаца на референдуму да не желе да се она настави као раније, желе над тим неку контролу и ми ћемо то тражити у преговорима - казала је Тереза Меј.

Премијерка је нагласила да су у обостраном интересу и ЕУ и Велике Британије глатки ;преговори који би водили глатком Брегзиту.

Из Братиславе је британска премијерка отпутовала у Варшаву на разговоре са премијерком Беатом Шидло чија земља председава тренутно Вишеградском четворком а гдје Терезу Меј чекају компликованији разговори о слободи кретања житеља ЕУ пошто су управо стотине хиљада пољских гастарбајтера постали омражени симбол миграције какву Британци не желе да прихвате.