latinica  ћирилица
28/07/2016 |  21:28 | Аутор: Блиц

Без договора о формирању нове владе у Шпанији

Лидери опозиционих партија у Шпанији сагласили су се данас да у парламенту неће подржати реизбор актуелног шпанског премијера Маријана Рахоја, што значајно смањује шансе лидеру владајуће Народне партије да формира нову владу.

Шпански краљ Филип Четврти састао се данас са лидерима преостале три водеће странке у нади да ће се постићи договор о формирању владе, али су политички лидери послије састанка рекли новинарима да не могу да подрже Рахоја.

Краљ надгледа преговоре од уторка у нади да ће се постићи договор за формирање нове владе како би се избјегли нови избори у Шпанији, трећи за мање годину дана.

Рахој није успио да придобије довољно бирача на изборима у децембру, остављајући своју конзервативну партију да зависи од формирања савеза с љевичарским ривалима.

На поновљеним изборима у јуну Народна партија освојила је 137 посланичких мандата, 39 мандата мање од потребне већине.

Краљ Филип састаће се с премијером и мандатаром Шпаније касније вечерас.

Рахоју је потребна већина у парламенту или убједљивија побједа на наредним изборима како би могао да састави владу. Судећи према садашњој ситуацији, лидер највеће партије изгубиће у оба случаја, оцјењује агенција Асошиејтед прес.

Састављање мањинске владе је могуће ако се остале партије уздрже од гласања у парламенту за предложеног премијера.

Лидер партије Сјудаданос (Грађани) Алберто Ривера, која је послије посљедњих избора заузела четврто мјесто, предложио је Рахоју да би евентуално нови лидер Народне партије могао да буде кључ за формирање коалиције.

Трећепласирана партија Подемос (Можемо) тражи љевичарску владу предводјену социјалистима, али је лидер социјалиста Педро Санчез рекао да се најприје морају исцрпити све преговарачке опције.