latinica  ћирилица
29/07/2016 |  12:59 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Одлука о ослобађању Главаша неприхватљива за Србе (ВИДЕО)

Након што је врховни суд Хрватске укинуо првостепену пресуду Бранимиру Главашу у случајевима "гаража" и "селотејп" и затражио ново суђење за ратне злочине над Србима из Осијека, стижу оштра реаговања из Србије.

Одлука хрватског правосуђа је неприхватљива, поручио је премијер Србије Александар Вучић. Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је амбасадор Србије у Загребу одбио да прими протестну ноту Хрватске због реаговања Србије на поништење пресуде Степинцу.

Ситуација за српски народ у Хрватској, али и западно од Дрине, све је тежа и компликованија, каже премијер Србије Александар Вучић.

Истиче да ће покушати разговором и дијалогом да ријеши проблем и ствари које, признаје, више не може да разумије.

Много је српске крви проливено и у Другом свјетском рату и у ратовима деведесетих, да би се те чињенице ниподаштавале, да би се српске жртве унижавале и то не можемо никоме да дозволимо, истиче Вучић.

"Гдје су вам злочинци из Јасеновца, најгорег мучилишта у другом свјетском рату? Само у једној земљи су постојали дјечији  логори у Европи али ми због српског живља морамо да се понашамо трезвени и мирни и тако ћемо да урадимо", запитао је Вучић.

Оштра реаговања на вијест о укидању пресуде Бранимиру Главашу и догађаје у Хрватској, упитили су и министри Ивица Дачић и Александар Вулин.

Једногласни у тврдњи да је пресуда срамота за Европу, јер све те пресуде и догађаји воде ка рехабилитацији фашистичке, усташке НДХ.

"Срамота је за Европу јер ово је питање свјетског карактера. За Нијемце је Хитлер симбол зла, једино у Хрватској се фашистичка творевина НДХ, њен духовник Степинац проглашавају за хероје, мученике и свеце", рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин истакао је да у Хрватској не може да прође ниједан дан, а да се не деси нешто ружно Србима.

"Не може да прође ниједан једини дан, а да не добијете вијест, која ће понизити српске жртве и која ће још једном доказати да је политика усташтва поново у замаху и да се изгледа сваки злочинац над Србима и свака мржња према Србима, једноставно - не само да се не кажњава, већ се и подстиче", подвукао је Вулин.

Српски званичници истичу да се Србима и Хрватима не суди једнако. За српске жртве нема ко да одговара. Хрватска, као држава, окреће главу од страдања и својих држављања, а они се питају се до када ће Европа толерисати овакво понашање своје чланице.