latinica  ћирилица
30/07/2016 |  08:41 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Служен помен за усташке жртве у Глини

Српско народно вијеће и Антифашистичка лига Хрватске одали су пијетет Србима из Глине и села некадашњег котара Вргинмост поводом 75 година од усташких злочина који су почињени у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини.
Црква Пресвете Богородице у Глини - Фото: Wikipedia
Црква Пресвете Богородице у ГлиниФото: Wikipedia

"На ово и сва слична места треба да одлазимо, да се молимо Богу и да нам, осим помена, то буде и опомена да се никада не понови нешто слично", рекао је Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије након што је с епископом горњо-карловачким Герасимом служио парастос.

Митрополит је поручио да треба поштовати све жртве без обзира којем народу припадају.

"Као што с пијететом поштујемо оне који су невино пострадали у страшном злочину почињеном на овом месту, исто тако смо дужни да поштујемо и све друге жртве, без обзира ком народу припадају", поручио је митрополит Порфирије.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац позвао је на минут ћутања за све који су у Глини убијени 1941. године, али и за све који су претходном рату страдали са хрватске и српске стране.

"Ако нисмо у стању рећи не оним идеологијама које су довеле до овога страдања, онда нисмо спремни за истинско измирење. Исто тако, ако нисмо спремни признати да смо нанијели страдање једни другима, нећемо створити истински однос сјећања, ни на овом, ни на било којем другом мјесту", рекао је Пуповац.

Комеморативни скуп одржан је на мјесту некадашње православне цркве у којој су усташе од 24. јула до 8. августа 1941. убиле око хиљаду мушкараца из тога краја.

Тамо је 1969. изграђен Спомен-дом у којем је била изложена архивска грађа о почињеним злочинима. Ову установу власти су непосредно након хрватске акције "Олуја" 1995. године преименовале у Хрватски дом, а то име и данас носи.

Исте године уништено је и спомен-обиљежје на којем су се налазила имена 1.564 жртве из Глине и околине које, упркос дугогодишњем залагању активиста, још није обновљено.

Као и ранијих година, скуп је покушало омести десетак појединаца који су се окупили насупрот мјеста на којем је одржана комеморација.