latinica  ћирилица
30/07/2016 |  11:00 ⇒ 16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Шешељ: Срећа за Србију да су усташе на власти у Хрватској

Лидер српских радикала Војислав Шешељ изјавио је да га искрено изненађује што овога пута Србија ипак реагује на хрватске провокације, пише "Спутњик".
Војислав Шешељ - Фото: СРНА
Војислав ШешељФото: СРНА

“Српски званичници не остају глуви и нијеми на оно што се догађа у Хрватској. Имали смо обичај у протеклих 16 година, који год да је био режим у Србији, да показује извјесно снебивање, извјесну помирљивост... шта год Хрвати да нам раде, они су то углавном ћутке трпили“, каже Шешељ.

"Ово је први пут за тих 16 година да се отворено каже и о природи хрватског режима и о природи хрватске државе", додаје он.

Хрватска држава је, према Шешељевим ријечима, могућа само као усташка држава и свака власт у тој држави може да буде само усташка власт и за Србе је срећна околност да су у Хрватској тренутно на власти отворене усташе.

За Србију су најопасније прикривене усташе, каже Шешељ, који се вербално залажу за пријатељство, помирење, добросусједство или поштовање права националних мањина, а на дјелу су, како каже, много гори од отворених усташа.

Врховни суд Хрватске поништио је првостепену пресуду којом је Бранимир Главаш осуђен на 10 година због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.

У образложењу пресуде објављене на интернет страницама Врховног суда наводи се да се прихватају жалбе Главаша и других осуђених у том случају, па се првостепена пресуда у цјелости укида и предмет упућује Жупанијском суду у Загребу на ново суђење.

Такође, Србија је Хрватској упутила протестну ноту и због поништавања пресуде против кардинала Алојзија Степница, након чега је усљедила оштра реакција из Хрватске.

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу представља јефтин напад.

Славица Ђукић Дејановић, потпредсједница СПС-а, дђћели став Ивице Дачића и каже да провокације које долазе из Хрватске не доприносе поправљању односа у региону.

“И када смо са тенденцијом да их мало поправљамо давали одређене доприносе ми, а чинило се и друга страна, сада се вјероватно пред њихове изборе актуализује нешто што је потпуно неприхватљиво. Ја не могу да замислим форсирање проусташке идеологије, макар и у сјенкама, а она доста отворено иде. Ослобађање Степинца и давање легитимитета његовом благослову, који је давао фашистички орјентисаним снагама, јесте нешто што би сваког нормалног човека и то не само овог региона, тјерао на размишљање - куда заправо води брод савременог човека? Да ли је ова цивилизација кренула назад“, каже Ђукић Дејановић.

За њеног колегу из посланичких клупа, лидера Двери Бошка Обрадовића, потези хрватских власти нису изненађујући, пише “Спутњик“.

Хрватска политика, каже Обрадовић, у континуитету почива на антисрпству, а антисрпска реторика је појачана када је Хрватска опхрвана унутрашњим проблемима. За хрватске политичаре је антисрпство посебна вредност, каже Обрадовић. Оно што је забрињавајуће је то што антисрпски континуитет хрватске политике добија озбиљне неофашистичке форме.

Обрадовић се пита зашто ЕУ, чија је Хрватска чланица, ћути на такво понашање Хрватске, ако је ЕУ настала на антифашистичким традицијама.

Што се тиче одговора Србије, Обрадовић је мишљења да он мора да буде невезан за понашање Хрватске, а то је, према његовим ријечима, утврђивање јасне политике превенције геноцида.

“Ми морамо коначно да испричамо, и међународној и домаћој јавности, пуну истину о српском страдању у 20. вијеку, посебно о српском страдању у НДХ и геноциду који је учињен над српским народом у више наврата. Ако ми ту причу не испричамо, ако то не постане дио наших медија, наше спољне и културне политике, нама се такав геноцид увијек може поновити“, каже Обрадовиц́.

Као примјере политике превенције геноцида, Обрадовић наводи јерменски и јеврејски примјер.

Затезање ситуације и запаљивост је контрапродуктивна, сматра Јасмина Николић из Покрета “Доста је било - Саша Радуловић“.

“Оно што је врло важно јесте да Србија проба да уради озбиљан посао, а то је да сагледа шта се заиста догодило. То је, додуше требало давно да уради, не само Србија, него све земље у региону, да је постојала искрена жеља да се попишу жртве и да имамо црно на беијло шта се заиста догодило. То је једини основ добросусједске сарадње“, каже Николић.

Тренутна ситуација у којој се жртве, како каже, максимизују, минимизују, релативизују, скривају или величају, служи партократским интересима у тренутку када Хрватску очекују избори, а Србија чека нову Владу. Важно је да се разумије да ће она земља која буде имала довољно снаге да попише жртве и сагледа ситуацију у правом свјетлу имати велики морални кредибилитет и бити лидер у правом смислу те речи, закључује Николићева.