latinica  ћирилица
31/07/2016 |  10:31 ⇒ 20:05 | Аутор: Агенције

Усташки терориста, убица амбасадора Југославије, добио споменик

Усташки терориста Миро Барешић, атентатор на југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића, добио је споменик у родном мјесту Драгама код Пакоштана.
Споменик Мири Бaрешићу (Фото:antenazadar.hr) -
Споменик Мири Бaрешићу (Фото:antenazadar.hr)

Споменик носи име “Поглед на Домовину“, а његово откривање биће данас, преноси портал Антена Задар.

Берешић је за убиство југословенског амбасадора 1971. године у Стокхолму осуђен на доживотну робију.

Ипак, како се наводи, и поред тога што се спрема отварање његовог споменика у Хрватској има оних који сматрају да је убиство било напросто терористички чин, наводи Јутарњи лист. Барешић је као хрватски војник погинуо 31. јула 1991. код Бенковца, како наводи "Слободна Далмација", "под неразјашњеним околностима".

Финансирање израде бронзане статуе вриједне око 20.000 евра су преузели Баришићеви рођаци, пријатељи и саборци, уз помоћ Општине Пакоштане.

На плакату који је штампан на хрватском, енглеском, и њемачком језику, грађани се позивају на отварања споменика поводом 25. годишњице погибије Барешића. Како је најављено, на скупу ће наступити бројни хрватски пјевачи, међу којима и Душко Локин и Марко Перковић Томпсон, пише РТС.

Миро Барешић и његов пријатељ Анђелко Брајковић ушли су у југословенску амбасаду у Штокхолму и тражили информације о визама, како не би привукли пажњу.

Када су видјели амбасадора Роловића у близини извукли су оружје, након чега је Барешић погодио амбасадора у лице. Натјерали су га да уђе у његову канцеларију гдје га је Барешић погодио и други пут. Везали су амбасадора за столицу.

За то вријеме се испред амбасаде окупило много људи, медији, полиција, хитна помоћ.

Када је Барешић видио да је дошла полиција, схватио да ће изворни план, да се амбасадор узме за таоца, пропасти. Приликом упада полиције у зграду амбасаде, други атентатор Брајковић је узео пиштољ, ставио га у уста Роловићу и пуцао му у главу.

Након тога су се Барешић и Брајковић предали без отпора узвикујући: "Независна држава Хрватска" и "Живио Анте Павелић".

Амбасадор Роловић (рођен 1916. у Брчели код Бара) је умро осам дана касније од посљедица рањавања. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Суд у Шведској осудио је Барешића и Брајковића на доживотну робију. Влада Улофа Палмеа је 10. октобра 1985. године "због доброг владања" преиначила доживотни затвор усташком терористи Барешићу у осамнаест година робије.

Послије сецесије Хрватске и распада Југославије, Барешић се из Јужне Америке - у којој је боравио послије издржавања казне у Шведској - вратио у Хрватску и приступио Туђмановом Збору народне гарде.

Погинуо је 31. јула 1991. године код Бенковца.

(ФоНет, РТС, Тањуг)