latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Јованов: Поред фашизма, Загреб сада подржава и тероризам

Потпредсједник СНС-а Миленко Јованов изјавио је поводом подизања споменика у Хрватској Миру Барешићу, атентатору на југословенског амбасадора у Шведској, да Хрватска сада, поред фашизма, подржава и теоризам.
Споменик Мири Бaрешићу (Фото:antenazadar.hr) -
Споменик Мири Бaрешићу (Фото:antenazadar.hr)

"Поред фашизма, од сада подржавају и тероризам!", написао је Јованов на Твитеру.

Јованов је, такође на Твитеру, изјаву предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте да је споменик Барешићу доказ да је НДХ темељ Хрватске прокоментарисао рецима “темељ, зидови, таваница и кров“.

Усташки терориста Миро Барешиц, атентатор на југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића 1971. године у Стокхолму добио је споменик у родном мјесту Драгама код Пакоштана.

Миодраг Линта оцијенио је да тај споменик још један доказ да је Независна држава Хрватска темељ данашње Хрватске.

"Изјаве предсједнице и политичара десне орјентације да тобоже осуђују усташку идеологију су само декларативног карактера и намјењене су за спољну употребу. За већину данашњих Хрвата и политичара усташе су била права хрватска војска и борци за слободу хрватског народа, а партизани су били злочинци и окупатори", каже Линта.

Суд у Шведској осудио је Барешића на доживотну робију.

Влада Улофа Палмеа је 10. октобра 1985. године "због доброг владања" преиначила доживотни затвор усташком терористи Барешићу у осамнаест година робије.

Послије сецесије Хрватске и распада Југославије, Барешић се из Јужне Америке, у којој је боравио послије издржавања казне у Шведској, вратио у Хрватску и приступио Туђмановом Збору народне гарде.

Погинуо је 31. јула 1991. године код Бенковца.