latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:58 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Састанак Дачића и Ђорђевића са Чепурином

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар одбране Зоран Ђорђевић састали су се данас у Београду са амбасадором Русије у Београду Александром Чепурином ради унапређења сарадње двије земље.
Дачић и Ђорђевић са амбасадором Чепурином (Извор:Министарство одбране) -
Дачић и Ђорђевић са амбасадором Чепурином (Извор:Министарство одбране)

Констатовано је да је досадашња сарадња обострано успјешна и да се очекује њен наставак у свим областима од значаја и у заједничком интересу, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Саговорници су разговарали о актуелној ситуацији, хуманитарним операцијама које спроводи Руска Федерација, као и о другим аспектима регионалне и глобалне политичко-безбједносне ситуације.

Чепурин је истакао да очекује унапређење сарадње у свим областима, у складу са Декларацијом о стратешком партнерству између двије земље и додао да ангажовање Русије на успостављању хуманитарних коридора говори да је циљ тих операција искључиво хуманитарног карактера и усмјерен ка спасавању живота и спречавању патње недужних и немоћних цивила.

Министри Дачић и Ђорђевић су током разговора истакли принципијалан став Србије о поштовању територијалног интегритета свих чланица УН и подршци свим међународним активностима које су усмјерене ка изградњи и очувању мира и безбједности у свијету.

Како су навели, то посебно долази до изражаја када су у питању хуманитарне операције и спречавање патњи и страдања недужног цивилног становништва у регионима захваћеним оружаним сукобима.

Дачић и Ђорђевић навели су да је Србија свој хумани однос према цивилима, посебно имајући у виду сопствена искуства из не тако давне прошлости, најбоље показала током текуће мигрантске кризе и за то добила признање од цијеле међународне заједнице.

Они су додали да ће Влада Србије, иако у сложеној економској ситуацији, сагледати могућности за прикупљање хуманитарне помоћи, као допринос успјеху хуманитарних операција које изводи Руска Федерација.

На састанку је истакнута захвалност на подршци руске стране спољно-политичким приоритетима Србије, уз разумијевање значаја истовременог одржавања добрих односа са свим партнерима, и на Истоку и на Западу, као и у процесу прикључења Србије ЕУ, који је спољнополитички приоритет.

У саопштењу се наводи да ће Србија наставити да спроводи политику војне неутралности и да ће убудуће сарађивати са свим партнерима и на истоку и на западу.