latinica  ћирилица
31/07/2016 |  20:49 ⇒ 21:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић: Повампирење фашизма и усташтва у Хрватској

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић сматра да је подизање споменика усташком терористи Миру Баришићу забрињавајуће.
Небојша Стефановић - Фото: РТРС
Небојша СтефановићФото: РТРС

Он је навео да је веома тешко говорити о нечему што веома подсјећа на повампирење фашизма и усташтва у Хрватској.

"Имате ситуацију да је Миро Баришић осуђен правоснажном пресудом шведског суда за убиство нашег амбасадора Владимира Роловића на 18 година затвора", подсјетио је Стефановић гостујући на Пинку.

Он је оцијенио да неко свије вријеме у Хрватској подупире усташке покрете, указујући да није Србија рехабилитовала Степинца, укинула пресуду Бранимиру Главашу, да није постројавала црнокошуљаше...

Према његовим ријечима, то би озбиљним држава ЕУ требало да укаже да треба да се забрину.

Стефановић је истакао да ће 4. августа бити одата пошта српским жртавама злочиначке акције Олуја, и то ће, како је рекао, бити организовано у насељу Бусије у Земуну.

"Ми хоћемо да будемо другачији, хоћемо да на један цивилизован, достојанствен начин обиљежимо годишњу страдања српског народа, да подсјетимо на злочине који су чињени над нашим народом, јер то не смије да се заборави", рекао је Стефановић.

Он је истакао да Србија хоће мир и да је стабилност управо то што нама одговара, јер су и економски резултати управо такви.

"То наравно значи да имамо право да поштујемо и жртве нашег народа и да подсјетимо на те дане, зато ћемо у Бусијама на један величанствен, али на достојанствен начин да покажемо да постоји разлика између нас и њих, да постоји разлика између људи који постројавају црнокошуљаше у центру Загреба и људи који хоће на достојанствен начин да обиљеже и упозоре да се такве ствари никад више не би дешавале", истакао је Стефановић.