latinica  ћирилица
08/08/2016 |  08:02 ⇒ 10:44 | Аутор: Б92

Хрватска савладала Шпанију

Кошаркаши Хрватске су у драматичном мечу савладали Шпанију са 72:70 (13:21, 19:17, 15:16, 25:16) и успјешно започели такмичење у групи Б олимпијског турнира.
Рио 2016 - Кошарка (Илустрација: РТРС) -
Рио 2016 - Кошарка (Илустрација: РТРС)

"Ватрени" су у правом трилеру до побједе стигли након прилично лошег старта против европских првака, тројке уз сирену на полувремену и блокаде Дарија Шарића над Пауом Гасолом у посљедњој секунди меча.

Хрвате није хтио шут у првих двадесетак минута, напади су им били неорганизовани и брзоплети, а Гасол и Миротић су суверено контролисали рекет, док су њихови саиграчи градили предност иза линије за три.

Међутим, баш одатле је стигло гориво за преокрет Хрватске. Хезоња је погодио "фејд авеј" тројку уз сирену за минус шест пред одлазак на одмор и одржао своју екипу колико-толико у игри.

Шпанци су одбили тај налет ривала, али су у 34. минуту Укић и Бабић везаним поенима донијели прву предност свом тиму, након чега је на паркету почело да пршти са свих страна.

Поени Родригеза, Богдановића и Гасола су увели меч у трилер завршницу, а Миротић је тројком 12,8 секунди прије краја Шпанце приближио на "минус један" и дао им наду за побједу.

Међутим, на сцену је ступио Шарић који је погодио једно бацање, а затим блокадом спријечио Гасола да одведе меч у продужетке.

Најефикаснији у редовима побједника био је Бојан Богдановић са 23 поена, а Планинић је додао 11, док је на другој страни Гасол убацио 26, а Миротић 19 поена.

Хрватска у другом колу игра против Аргентине.