latinica  ћирилица
09/08/2016 |  08:27 | Аутор: Блиц

Џудисткиња с Косова, освајачица злата, одбила допинг контролу

Међународна џудо федерација (ИЈФ) саопштила је да нова олимпијска шампионка Мајлинда Кељменди, која је у Рију освојила злато наступајући за самопроглашену Републику Косово, одбила допинг контролу непосредно пред почетак Игара.

Како јавља Ројтерс, само дан послије тријумфа Кељмендијеве у финалу, ИФЈ је саопштио да су у јуну, у Француској, она и њен тренер одбили да се повинују захтјеву допинг контролора о давању узорка за ненајављено тестирање.

"Наш тим је био на припремама у Француској када се појавила једна особа и затражила да уради допинг контролу. Али, та особа није имала никакво одобрење Свјетске антидопинг агенције, нити било кога другог. И, то је крај приче", рекао је за "Гардијан" Агрон Кука, предсједник Савеза за који наступа Мајлинда Кељменди.

ИЈФ је саопштио да, иако је Кељмендијева раније током године била тестирана, пред Игре је то одбила да учини када је стигла контрола Антидопинг агенције Француске. У саопштењу се додаје да ће, ако се истрагом потврде сумње, "бити изречена суспензија, али ће се она односити само на француску територију".

Кељмендијевој је олимпијско злато у Рију уручио лично предсједник Међународног олимпијског комитета, Томас Бах.