latinica  ћирилица
09/08/2016 |  13:51 ⇒ 14:08 | Аутор: Б92

Најстарија олимпијка у историји у финалу

Олимпијско злато узела је још 1992. године – гимнастичарка је која је наступала још под заставом СССР, затим и за Њемачку, као и за родни Узбекистан.
Оксана Чусовитина (Фото: epa/Tatyana Zenkovich) -
Оксана Чусовитина (Фото: epa/Tatyana Zenkovich)

Оксана Чусовитина има 41 годину и најстарија је олимпијка у историји, учествује на својим седмим олимпијским играма, а успјех је још већи када се узме у обзир да се бави гимнастиком, спортом у којем су шампионке обично тинејџерке.

То је спорт у којем 22-годишњу Али Рејзман зову "бака", али за Оксану су године изгледа само број, она није дошла само да учествује, већ се у недјељу у дисциплини прескок пласирала у финале.

Седам година наступала је под заставом Њемачке, био је то њен начин да се захвали јер се преселила у Њемачку када јој је син добио леукемију, а онда је добила помоћ од тамошњих тренера у Келну.

У Пекингу је освојила сребро за Њемачку, а сада се поново такмичи под заставом Узбекистана.

- Када смо на подијуму, било би лијепо да дају боље оцјене за године, али сви смо једнаки - рекла је Оксана, чији син има 17 година и приближних је година као већина њених ривалки.

- Волим овај спорт, волим да наступам пред јавношћу и пред навијачима - додаје она.

Послије Оксане, најстарија финалисткиња у прескоку јесте Ун Јонг Хонг из Сјеверне Кореје (27), ту су и двије 16-годишњакиње, као и дјевојке са 19, 21 и 22 године.