latinica  ћирилица
11/08/2016 |  20:17 ⇒ 12/08/2016 | 08:32 | Аутор: Б92

Коракаки урадила нешто што нико није 104 године

Грчка стријелкиња Ана Коракаки постала је прва спортисткиња те земље која је на једним Олимпијским играма освојила двије медаље послије 104 године.

Коракаки је у Рио де Жанеиру освојила злато у дисциплини 25 метара малокалибарски пиштољ и бронзу у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара и тако постала нова спортска јунакиња Грчке.

Зато и не чуди што је 20-годишњу дјевојку из Драме по повратку у Грчку дочекало велико славље, а права "лудница" се тек очекује у родном граду.

"У шоку сам, још нисам свјесна шта сам урадила. Прижељкивала сам медаљу, макар и бронзу, али ово нисам ни сањала. Хвала свим што су били уз мене", казала је Коракаки.

Коракаки је постала прва жена у историји која је за Грчку освојила два одличја на Играма, а посљедњи грчки спортиста којем је то пошло за руком био је Константинос Циклитирас, који је 1912. у Стокхолму освојио злато у скоку у даљ и бронзу у скоку у вис.

"Поносна сам што сам постала прва жена у грчкој историји са двије медаље. Надам се да ће моји успјеси бити инспирација и потицај младима да се баве спортом", рекла је Коракаки.

Нова олимпијска побједница је стигла у Атину са два сата закашњења јер је лет из Рима за главни град Грчке каснио јер је нису пустили у авион с пиштољима.

Тек након додатне безбједносне провјере авион је полетио за Атину.