latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:34 | Аутор: СРНА

Вулин: Злочини над српским народом неће бити заборављени

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је на обиљежавању 75 година од вјешања српских патриота на београдским Теразијама, да Србија неће дозволити да ниједан злочин учињен српском народу буде заборављен, ревитализован и гурнут у страну.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је, говорећи на државној церемонији код Споменика родољубима на Теразијама, поручио да је Србија поносна на хероје који су увијек знали да је слобода вреднија и од живота и да је поносна због држања српског народа у Другом свјетском и свим осталим ратовима у историји.

- Зато обиљежавамо данашњи дан и обиљежавамо сваки злочин. И зато нећемо дозволити да се ниједан злочин учињен нашем народу заборави, релативизује и гурне у страну - рекао је Вулин, преносе београдски медији.

Он је нагласио да ће Србија увијек бити против ревизије историје и никад неће дозволити да се историја мијења онако како одговара "овом или оном политичару и овој или оној идеологији".

- Србија ће поштовати историју онаква каква је била и учити из ње, али ће тражити и од осталих да поштују историју каква она била и да и они уче из ње. Србија не може да дозволи да се измјешају улоге ослободилаца са онима који су били окупатори или су са окупатором сарађивали - рекао је Вулин.

Свједок злочина Живорад Бусић истакао је да су српске патриоте објешене на Теразијама "не само да би се заплашио Београд, већ и цијела Србија" и додао да у тој намјери није успио.

Њемачке окупационе власти су 17. августа 1941. године на стубове јавне расвјете на Теразијама објесиле пет Београђана, које су раније оптужиле за припадност Покрету отпора.