latinica  ћирилица
18/08/2016 |  18:43 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Пројекат "Башта сљезове боје" представити Европи

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама Мирослав Штаткић разговарао је данас у Новом Саду са начелником општине Крупа на Уни Гојком Кличковићем о реализацији пројекта "Башта сљезове боје" и његовом представљању у оквиру Дунавске стратегије.
Смомен школа "Бранко Ћопић" Хашани - Фото: СРНА
Смомен школа "Бранко Ћопић" ХашаниФото: СРНА

Ријеч је о пројекту који је ушао у Стратегују развоја културе Републике Српске, који поред Хашана, родног села великог српског писца Бранка Ћопића, треба да се реализује на географском простору Голупца, и обухвата више од 1.130 хектара.

- Планирамо да га представимо на петом Дунавском форуму и пред Дунавском комисијом, гдје ће се наћи и пред људима и институцијама изван ових наших простора - рекао је Кличковић.

Он је констатовао да, пројекат није заокружен само културним садржајима, већ и много шире, од енергетике, заштите животне средине, преко пољопривреде, па до археологије.

Штаткић је нагласио да име Бранка Ћопића само по себи носи поруку сарадње, широке душе и љубави према свим људима, што одређује значај пројекта.

- У овоме свему мора да постоји политичка равнотежа, исправан пут и добра енергија. Због свеобухватности коју он има, поруку о идејним предлозима упутићемо свим нашим секретаријатима, али ми сами смо спремни да га препоручимо Европској комисији за културу - закључио је Штаткић.

"Башта сљезове боје", као и друге књиге Бранка Ћопића преведене су на више од 40 свјетских језика.