latinica  ћирилица
19/08/2016 |  07:56 | Аутор: Б92

Болту треће злато на 200 метара

Најбржи човјек планете Јусеин Болт наставио је да исписује нове странице историје атлетике, другим златом на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Болт је у финалу трке на 200 метара остварио вријеме 19,78 и тако постао први човјек који је три пута узастопно тријумфовао у овој дисциплини на Играма.

Прије неколико дана побиједио је на 100 метара, а у Пекингу 2008. и Лондону 2012. је такође био најбољи у двије спринтерске дисциплине, што нико никада није успио да оствари.

Имаће прилику већ сутра да комплетира нови, трећи олимпијски 'хет-трик', јер ће наступити као дио јамајчанске штафете 4x100 метара.

Отприлике сат времена пре почетка финалне трке почео је јак пљусак у Рио де Жанеиру, што је Болтовим ривалима дало веће шансе да му парирају.

Ипак, он је од почетка био концентрисан – већ на почетку кривине је стекао предност, а када се ушло у финиш, три-четири метра је био испред најближих конкурената. Нешто лошији услови нису дозволили да свјетски рекорд буде угрожен, али је један од највећих спортиста свих времена наставио вишегодишњу доминацију.

Сребро је освојио Канађанин Адре Де Грас, који је трку завршио у времену 20,02, док је бронза отишла у руке Кристофу Леметру. Француз је био на шестој позицији, када је у финишу појачао и дошао до медаље – 20,12 секунди.