latinica  ћирилица
19/08/2016 |  08:22 ⇒ 08:35 | Аутор: СРНА

Извињење олимпијског комитета САД: Пливачи лагали да су жртве пљачке

Амерички Олимпијски комитет упутио је извињење због, како се наводи, неприхватљивог понашања четворице америчких пливача који су поднијели лажну пријаву да су у Рио де Жанеиру били жртве оружане пљачке.

Полиција је испитала тројицу освајача златне медаље на Олимпијским играма у Рију и саопштено је да "нису били жртве пљачке, као што су тврдили".

Двојици од четворице - Гунару Бенцу и Џеку Конгеру синоћ је дозвољено да напусте Рио. Рајан Лохти отпутовао је почетком седмице, а Џејмс Фејген је остао у Бразилу.

Полиција је Бенца и Конгера привела са лета на аеродрому у Рију и одвела их на испитивање. Лохти је првобитно тврдио да су њих четворица опљачкани под пријетњом ватреним оружјем.

Међутим, званичник полиције Фернандо Велозо изјавио је да амерички пливачи нису опљачкани.

Према његовим ријечима, један од спортиста или више њих уништили су тоалет на бензинској станици и потом су понудили да плате одштету.

"Американци су платили и отишли након реакције наоружаних припадника обезбјеђења. Један од чувара је оправдано извукао наоружање због непредвидивог понашања једног од пливача", навео је Велозо.

Амерички Олимпијски комитет потврдио је у саопштењу верзију коју је испричао Велозо, додајући да је такво понашање спортиста неприхватљиво и не представља вриједности тима САД.