latinica  ћирилица
19/08/2016 |  10:16 | Аутор: СРНА

Меркелова не види крај санкцијама Русији

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да нема разлога за укидање санкција против Русије пошто Москва није испунила све своје обавезе у склопу Споразума из Минска.

Меркелова је рекла њемачкој медијској кући "Редактионснецверкс Дојчланд" /РНД/ да је Русија узроковала велику кризу присаједињењем Крима 2014. године и подршком профедералним снагама на истоку Русије.

"Европа мора да реагује против кршења основних принципа", каже Меркелова.

Она је истакла да је, упркос свим потешкоћама, са француским предсједником Франсоа Оландом "свим силама" радила да од Украјине и Русије затражи да спроводе Споразум из Минска о прекиду ватре.

"То је био и остаје критеријум за будућност санкција", категорична је Меркелова.

ЕУ се у јуну сагласила да продужи санкције Русији у енергетском, финансијском и одбрамбеном сектору до краја јануара наредне године због сукоба у Украјини.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер и остале водеће личности Социјалдемократске партије, која је у владајућој коалицији, износили су много блаже ставовое од Меркелове истичући да санкције треба постепено укидати против Русије у случају напретка мировног процеса.