latinica  ћирилица
19/08/2016 |  11:22 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Преминула Мира Ступица

Чувена српска глумица Мира Ступица преминула је ноћас у Београду у 93. години, сазнају Новости.
Мира Ступица - Фото: илустрација
Мира СтупицаФото: илустрација

Мира Ступица рођена 17. августа 1923. године у Гњилану као Мирослава Поповић, једна је од најцењенијих српских позоришних, филмских и телевизијских глумица, коју су често пратили епитети највеће српске глумице.

Дебитовала је 1941. године у позоришту. Године 1955. заједно са Бојаном Ступицом одлази у Загреб, гдје глуми у Хрватском народном казалишту до 1957. Након чега се враћа у Београд.

Своју прву филмску улогу имала је у екранизацији Бакоња фра Брне у режији Федора Ханжековића, 1951. године. Од тада је дала педесетак телевизијских и филмских улога, увијек остајући верна позоришту.

Послије смрти Бојана Ступице, кога и даље веома често помиње као најзначајнију особу и свом животу, удала се 1973. за политичара Цвијетина Мијатовића који је касније постао предсједник предсједништва СФРЈ.

Мира је шаљиво прокоментарисала свом брату, Бори Тодоровићу, који је као мали желио да се Мира уда за краља: "У социјализму, нажалост, нема краља, али ја сам се удала за предсједника државе. Разуми, урадила сам највише што сам могла, у датим околностима!"

Током прославе 60 година њеног професионалног рада, 2001. године, колеге и колегинице су је прозвали "највећом српском глумицом прошлог вијека. Мира Ступица је одговорила да титула не припада њој, већ да је највећа позоришна српска глумица "неправедно заборављена" Жанка Стокић и предложила је оснивање награде "Велика Жанка". Награда је почела да се додјељује 2003. године, а Мира Ступица је била доживотна предсједница жирија који додјељује награду најистакнутијим глумицама српског позоришта.

У марту ове године Ступица је претрпјела тежак мождани удар, оперисана је, али није успјела да се опорави.

Прије само два дана прославила је 93. рођендан.