latinica  ћирилица
19/08/2016 |  11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Налог за хапшење 84 академика

Турски тужиоци издали су налоге за хапшење 84 академика због сумње за повезаност са муслиманским проповедником Абдулахом Гуленом, који се налази у изгнанству у САД-у, а којег турске власти сматрају одговорним за организовање неуспјелог пуча, рпеноси данас локална штампа.
Турска полиција - Фото: AFP
Турска полицијаФото: AFP

Полиција је покренула операцију у 17 провинција, укључујући и централну Анадолију, која је центар Партије правде и развоја (АКП), преноси новинска агенција Дога.

До сада је ухапшено 29 академика, наводи се у саопштењу.

Ухапшени академици су углавном са Селчук универзитета, укључујући и бившег ректора универзитета Хакију Гокбела, преноси АФП.

Турска спроводи велики обрачун након неуспјелог пуча 15. јула, којим је покушана смјена предсједника државе Реџепа Тајипа Ердогана.

Премијер Бинали Јилдирим изјавио је ове седмице да је до сада приведено више од 40.000 државних службеника од којих је 20.335 задржано у притвору.

Више од 5.000 државних службеника је добило отказ, а око 80.000 је суспендовано, додао је Јилдирим.

Гулен, некадашњи Ердоганов савезник, има снажну мрежу утицаја у институцијама - судство и полиција, као и медијима и већ дуго је под сумњом за покретање "паралелне државе" у Турској.

Гулен, који живи у изгнанству у САД од 1999. године, одлучно негира да стоји иза покушаја пуча, наводи АФП.