latinica  ћирилица
19/08/2016 |  18:17 ⇒ 20/08/2016 | 10:43 | Аутор: РТРС

Вучић: Унутрашња питања Српске и БиХ нису моја овлашћења (ВИДЕО/ФОТО)

Премијер Србије Александар Вучић слетио је на бањалучки аеродром Залужани.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучића су на аеродрому дочекали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Фото: РТРС

Премијер Србије Александар Вучић одговорио је на спекулације да ће од предсједника Милорада Додика тражити да откаже референдум о Дану Републике.

- Било шта што се тиче унутрашњих питања Републике Српске и БиХ то нису моја овлашћења, а са друге стране, све што мислим рећи, рећи ћу мојим пријатељима из Српске, али то је наша ствар и рекао бих то је наш политички дио. Мислим да ми никада нисмо били ближи и да данашња манифестација у Градини показује колико смо уједињени и колико смо заједно. Неко мисли да тиме ствара злу крв или прави сукобе, али од тог посла нема ништа, не пада нам на памет - поручио је Вучић.

Истакао је да су Србија и Српска успјеле нешто што у прошлости нису, а то је да заједники дјелују .

- Не можете да чујете лошу ријеч из уста званичника Србије о Српској, а срећан сам што је тако и са друге стране - истакао је премијер Србије.

Премијерка Жељка Цвијановић рекла је да ће, без обзира на притиске и опструкције, којих већ има, бити одржан референдум о Дану Републике. 

- Свакако, најважнија је иституционална сарадња између Српске и Србије. То намјеравано да његујемо и наравно, као добри пријатељи, ми размјењујемо мишљења о различитим стварима, али сигурно не утичемо једни на друге кад се доносе институционалне одлуке - истакла је премијерка.

Цвијановићева је нагласила да је сваки савјет добродошао, али да је оно о чему сада спекулишу медији само још једна спекулација с обзиром на актуелност теме.

- Оно што желим да кажем је да ће референдум бити одржан - наводи Цвијановићева.

Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Александар Вучић (Фото: РТРС)

У заједничкој организацији влада Републике Српске и Србије, у Спомен-подручју Доња Градина обиљежава се 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.