latinica  ћирилица
20/08/2016 |  09:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Албанци више немају бланко подршку САД

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је током посјете америчког потпредсједника Џозефа Бајдена послата јасна порука да Албанци на КиМ немају бланко подршку САД-а и да сада морају да пређу са ријечи на дјела.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"Бајден је рекао да оно што је договорено мора да се испоштује и спроведе, а то је Заједница српских општина", рекао је Дрецун на РТС-у.

Он је додао да се политика САД-а према Србији мијења у начину реализације, односно да САД све мање спроводе политику притиска, већ билатерално желе да освоје пресудан утицај на Балкану.

Како каже тешко да постоји албанска партија на Косову која ће омаловажити аутиоритет САД-а, те да сада сви морају да поведу рачуна о поруци Бајдена.

"Та промјена америчког става, која је до јуче била незамислива, није преко ноћи. То је резултат дугорочне политика, којој је лични печат дао премијер Александар Вучић у побољшању билатералних односа", рекао је председник парламентарног одбора за КиМ.

Он је додао да Србија више нема права на грешку, јер САД утичу на све процесе на Балкану, те да је то најјачи механизам да се Приштина натјера на рационално понашање.

Говорећи о Суду за ратне злочине, он је рекао да незванично стижу информације да ће прве оптужнице бити већ у септембру.

Коментаришући предстојећи пословни самит Србије и Албаније у Нишу, Дрецун је рекао да је економска сарадња најважнији чинилац стабилизације турбулентних политичких односа на Балкану.

"За просперитет Балкана најважнији су српско - албански односи. Албанија има најзначајнији утицај на Албанце на Косову, зато најважније стабилизацију српско- албанских односа", закључио је Дрецун.