latinica  ћирилица
20/08/2016 |  12:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Правда за српски народ на Косову и даље недоступна

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да то што већ 18 година нема помака у истрази отмице новинара Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића потврда је да је правда српском народу на КиМ и даље недоступна.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је рекао Тањугу да политички лидери тамошњих Албанаца не сматрају да Срби заслужују правду.

"Постоји очито свеприсутан напор на КиМ да се терористички акти некадашње ОВК нечињењем препусте забораву, како би се прикрила права природа дјеловања те терористичке формације", нагласио је Ђурић.

Он је додао да ОВК није била покрет за ослобођење, како тврди албанска политичка елита, већ "машинерија за терорисања и истребљење Срба у нашој јужној покрајини".

Наглашава да нечињење није једини гријех албанских екстремиста и историјских ревизиониста на КиМ, јер спомен-плоча коју Удружење новинара Србије из године у годину поставља на мјесту отмице, са поруком "тражимо их", бива сваке године уништена.

"Ми се против мржње боримо сјећањем, и наше сјећање ће, сигуран сам, бити дуговјечније од безумне и необјашњиве мржње екстремиста који презиру све што је српско", каже директор Канцеларије за КиМ.

Поручује да не може бити никакве искрености у лажном жаљењу представника Приштине над споменицима српских жртава док год не уложе кредибилне напоре да истина о судбини људи попут Ђура Славуја и Ранка Перенића буде расвијетљена а починитељи буду кажњени.

"Умјесто искрено пружене руке помирења, Србима се данас пружају пријетње у виду фотографија и снимака људи у маскирним униформама, са фантомкама на глави", рекао је Ђурић.

Увјерен је, како каже, да су "злочинци и фашисти убједљива мањина у албанском народу" на КиМ, тако да ће, без сумње, разум, мир и истина побиједити.

Сутра, недјеља 21. августа, навршиће се 18 година од нерасветљене отмице новинара Ђура Славуја и Ранка Пернића, на путу Велика Хоча - Зочиште, на подручју општине Ораховац.