latinica  ћирилица
20/08/2016 |  12:46 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Владика Григорије: Важно је да је народ чуо моју поруку мира и љубави

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је Срни да уопште није важно да ли је током његове бесједе поводом Преображења, код Споменика ослободиоцима на Тргу слободе у Требињу, микрофон био намјерно искључен или не, већ је важно да је окупљени народ чуо његову поруку мира, заједништва, љубави и преображаја.
Владика Григорије (Фото:sputniknews.com) -
Владика Григорије (Фото:sputniknews.com)

Владика Григорије је рекао да за добронамјерне ријечи и ријечи Јеванђеља нису потребна никаква појачала и озвучења, јер оне имају одјек и ако се тихо изговоре.

"Нипошто, никоме и никада не чините никакво зло, па ни ономе који то вама чини. Будите увијек стамени, стабилни и храбри. Ја уопште нисам неки опасан човјек да ми се мора искључивати микрофон, нити се бавим политиком на такав начин", каже владика Григорије.

Владика је истакао да је његово бављење политиком само у оној мјери колико може да помогне, а да "никада као и наш Господ не би питао ко је у којој партији, које боје је коже, ни које је вјере".

"Зато је важно да се саберемо у духу и у срцу, да будемо храбри и да волимо и оне који нас не воле, јер једино тако ћемо спријечити да се мржња шири. Ако ми на мржњу одговарамо мржњом, на кукавичлук страхом, онда се он само шири, а ако на мржњу и злобу одговарамо добротом онда је она увијек побијеђена и немоћна", поручио је владика Григорије.

Он је нагласио да увијек треба да од људи изаберемо оно што је најбоље и да имамо разума и ума да одбацимо оно што није добро.

"Наша црква у Херцеговини траје хиљадама година. Било је седамдесет епископа и када погледате историју никоме од њих није било лако. Били су и под Турцима, Аустроугарима и под комунистичком неком врстом ропства, али нико од њих није био кукавица па нећу ни ја, али то је сада најмање важно", каже владика.

Он је истакао да је само важно да се у наше срце не увуче никаква злоба, већ само мир, јер онај који је немиран увијек слаби и увијек губи на крају.

"Моја порука је јасна и она је сигурно дошла до сваког човјека - да се наша леђа окрећу злу, а наша лица Богу. То је сва наша мудрост и наша порука. Ко хоће наше лице да окрене злу, па макар и на силу у томе неће успјети", поручио је владика Григорије.

Он је навео да је тужно и промашено провести живот бавећи се вађењем и бацањем труња у очи ближњега, а никада не подићи поглед и не видјети океан Божије милости.

БЕСЈЕДА ВЛАДИКЕ ГРИГОРИЈА БЕЗ ОЗВУЧЕЊА

На Тргу слободе у Требињу за вријеме бесједе Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија поводом Светог Преображења - крсне славе Саборног храма и града, озвучење је престало да ради.
На почетку синоћње бесједе владике Григорија пред неколико хиљада Требињаца и гостију па све до краја - микрофон је био искључен, да би након бесједе озвучење наставило да ради "нормално", јавио је дописник Срне.

Требиње-Преображење (Фото РТРС)

Озвучење је било перфектно док је говорио Славко Вучуревић и његов гост из Фоче Здравко Крсмановић. И микрофони постављени код градске чесме, ван бине, перфектно су радили када је требало да неколицина Вучуревићевих сарадника погрдно скандира о предсједнику Српске Милораду Додику. 

Иако су свештеници одмах, на почетку бесједе обавијестили људе задужене за озвучење о проблему, нико није реаговао.

Због немогућности снимања бесједе са звучника, новинари који су извјештавали о обиљежавању славе Саборног храма и града били су принуђени да се сналазе па су од владике Григорија добили бесједу у писаној форми.

Чињеница да је озвучење "нормално" радило до почетка бесједе и да је само неколико минута након ње громогласно одјекнуло довољно говори да је обраћање владике Григорије намјерно спријечено, рекли су кратко неки од вјерника који су били на Тргу слободе.

У Центру јавне безбједности Требиње Срни је речено да ће полиција предузети све мјере да се утврди ко је крив за овај пропуст.