latinica  ћирилица
20/08/2016 |  13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Ковач: Вучић у Доњој Градини - наставак политике "велике Србије"

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је да иступ српског премијера Александра Вучића, којим је Хрватску оптужио за обнову усташке идеологије и поручио да Београд никада више неће допустити нову Олују, представља наставак политике "велике Србије" из деведесетих.

"Сјећамо се да је господин Вучић тада долазио у Хрватску, у окупирани дио Хрватске и поручио 1995. године да Глина и Банија никада неће бити Хрватска, да су биле и да ће остати српске и да ће тамошњи народ живјети у Великој Србији. То је наставак таквог понашања, такве политике, што је за нас неприхватљиво", тврди Ковач.

Ковач је то изјавио у Билима код Мостара, гдје учествује на комеморацији поводом Европског дана посвећеног обиљежавању жртава свих тоталитарних режима.

"Наша политика у Хрватској је политика миротворства. То је вриједнота хрватског устава, али ми на себе не дамо", поручио је Ковач и додао да премијер Вучић наставља да хушка властити народ против Хрватске и Хрвата.

"Оно што смо јуче чули од господина Вучића је хушкање његовог, српског народа против Хрвата, против Хрватске. То је на неки начин наставак политике из 90-их година када је Хрватска била нападнута, žжртва великосрпске агресије", рекао је хрватски министар спољних послова.

Он је додао да се, за разлику од америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, који се недавно у Београду "извинио и изразио саучешће" породицама жртава НАТО бомбардовања 1999. године, Вучић никада није извинио Хрватима.

Он је позвао власт у Србији да се ослободи политике "велике Србије".

"Ми на такво хушкање српског народа против хрватског народа никада нећемо пристати и тражимо од њега да се коначно ослободи великосрпског размишљања, да помогне себи и своме народу и да почне живјети европске вриједности. Да коначно почне живјети миротворство о којему он говори, а које никако да спроведе у дјело", рекао је Ковач.

Хрватска агенција Хина оцијенила је да је Вучић је у Доњој Градини, на обиљежавању жртава усташког концентрационог логора Јасеновац, "опасно заоштрио реторику с Хрватском".

Вучић је, наводи Хина, оптужио Хрватску да се "из понора историје на позорницу поново враћају идеје некадашње НДХ" и поручио да Србија "неће допустити понављање Јасеновца, Јадовна, Јастребарског, али ни 'Олује'."