latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:04 | Аутор: СРНА

У Хрватској на дјелу конзервативна револуција

Предсједник ИДС-а Борис Милетић изјавио је у Барбану да је посљедњих мјесеци у Хрватској на дјелу опасна конзервативна револуција и повратак реторике из деведесетих година 20. вијека која тјера страх у кости припадницима националних мањина.
Застава Хрватске - Фото: Getty Images
Застава ХрватскеФото: Getty Images

На "опасну ескалацију нетолеранције и шовинизма те игноранцију институција према исказивању нетрпељивости према мањинама" Милетић је упозорио у Барбану, општини у Истри, гдје су се на манифестацији Трке на Прстенац окупили бројни политичари.

Милетића посебно забрињава што политичари опортуно ћуте кад се такве ствари догађају у изборној кампањи.

Он је позвао све политичке факторе, али и државне институције, да због политике, коалиција, и фотеља не затварају очи пред стварима које Хрватску враћају вијековима уназад, а функционере да одмах и без резерве осуде сваку врсту оживљавања мрачне хрватске прошлости, сваки говор мржње и свако исказивање нетрпељивости према мањинама.

Милетић тврди да су оживљавање црних кошуља, говор мржње и поруке припадницима мањина да су непожељни само дио тог "срамотног дискурса" који је у изборном раздобљу постао предмет политичке трампе и беспризорног калкулисања.

Милетић каже да је ИДС једина странка или у најбољем случају међу ријетким гласовима који јасно и гласно осуђују срамотне екстремистичке испаде и који позивају на здрав разум кад се поведу сулуде расправе о прихватљивости поздрава "за дом спремни", преносе хрватски медији.

"Огорчени смо спремношћу јавних актера да о томе, у 21. вијеку, у срцу модерне Европе, уопште расправљају", поручио је предсједник ИДС-а.