latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:08 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

"Што прије формирати градске и општинске комисије" (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана друга сједница Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике.
Друга сједница Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике - Фото: РТРС
Друга сједница Републичке комисије за спровођење референдума о Дану РепубликеФото: РТРС

На овој сједници анализирани су закључци са прве сједнице и изражено задовољство што је Влада Српске усвојила финансијски план за спровођење референдума.

Након што је Влада усвојила финансијски оквир о провођењу референдума Републичка комисија ће тежиште рада пребацити на посебне градске и општинске комисије које требају да буду формиране што прије.

Предсједник Комисије Синиша Каран рекао је да су у току активности израде комплетног гласачког материјала, те да ЦИК БиХ нема законског основа да не уступи бирачке спискове, а у случају да се то деси "била би то тешка незаконитост".

- Да би референдум био легалан потребно је да изађе преко 50 одсто уписаних у бирачке спискове - рекао је Каран.

Каран је поновио да одлука супервизора Брчко дистрикта Бруса Бертона неће спријечити грађане дистрикта који имају држављанство Републике Српске да на други начин гласају на референдуму ван територије дистрикта.

Подсјећамо, на првој сједници која је одржана 15. августа Комисија је донијела неколико важних аката, прије свега, нормативне природе - да уреди свој рад, утврди изглед гласачког листића за референдум 25. септембра, као и низ других материјала као што су записник са гласачких одбора, записници са општинских и градских комисија, те коначни закључак Републичке комисије.

"Комисија је почела процес и према другима институцијама, те органима власти локалне самоуправе о активизму и анимацији за одређене процесне и организационе радње које су дужни по закону да пруже Комисији за референдум", рекао је тада предсједник Републичке комисије Синиша Каран.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је на сједници 11. августа да витални национални интерес бошњачког народа није повријеђен одлуком Народне скупштине Српске о расписивању референдума о Дану Републике, нити Законом о попису који је усвојио парламент Српске.

У "Службеном гласнику Републике Српске" од 12. августа објављена је одлука Народне скупштине Српске о расписивању републичког референдума о 9. јануару као Дану Републике, чиме је она и званично ступила на снагу.