latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:02 ⇒ 11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Чолаковићу и Шаули награда "Стражило"

Награда "Стражилово" припала је ове године Ранку Чолаковићу за књигу поезије "Јеси ли жив живи песниче" и Горану Шаули за књигу пјесама "Гроб новог доба", саопштило је данас Бранково коло.
 - Фото: panoramio.com
Фото: panoramio.com

Специјална награда "Стражилово" за најбољи пјеснички првенац припала је Јелени Стајић за збирку поезије "Волети оно што имаш".

Награда се додјељује за најбоље књиге објављене у Бранковом колу, а једногласну одлуку донио је жири - Ненад Грујичић, Марија Слобода и Иван Лаловић.

Ранко Чолаковић (1951, Медојевићи код Сокоца), објавио је шест пејсничких књига. Дипломирао општу књижевност и библиотекарство на Филозофском факултету у Сарајеву које, због рата, напушта 1992. године и данас живи у селу Крушедол у Срему.

Избијањем ратних сукоба, Чолаковић је направио отклон према свему - четврт вијека ништа није писао нити објављивао, био је улични продавац књига у Подгорици, Улцињу и Ваљеву. Ратно лудило и његове посљедице, на пољу етике, Чолаковић је доживио као потпуни слом смисла и наде, гдје је пјеснички језик "постао осујећени медијум".

Жири његову нову књигу оцјењује као "несвакидашњу и проживљену", која тему "пјесниковања" и позицију пјесника у свијету "подиже до тачке врења свијсти с ослонцем на хармсовску иронију, готеску и сарказам".

"Из овог моћног круга пјесама исходе и тонови демистификовања митова и идеолошких (племенских) предрасуда уз помоћ народне лексике и идиомских рјешења, те бираних лирских проблијесака, слика и призора, који усложњавају љепоту пјесничког текста дајући му оригинални стваралачки печат", стоји у образложењу.

Горан Шаула (1959, Кабатовци код Лакташа) објавио је шест пејсничких књига и роман. Основно, средње и високо образовање стекао у Бањалуци, гдје и данас живи. Награђена књига "Гроб новог доба" представља, према оцјени жирија, зрело пјесничко дјело.

"У првом дијелу, пјесник успоставља дијалог са временом Византије, са личностима из српске духовне и књижевне традиције, показујући премоћ поезије над историјом. У другом дијелу књиге, пјесник досљедно и игриво исказује (само)свијест о пјесми и чину писања, о надахнућу и стиху, о пресудном значају матерње мелодије језика у поезији. Не изостаје ни критика савременог човјека 'у нашем крају', људске трулости и гријеха у свакодневној аморалности и несавршености", наведено је у образложењу.

Јелена Стајић (1994, Вуковар), до своје треће године живјела у месту Ада између Осијека и Винковаца. Са породицом 1997. преселила се у Турију у Бачкој, гдје је завршила основну школу, а потом гимназију у Србобрану. Данас на Филозофском факултету у Новом Саду студира српску књижевност и језик.

У свом пјесничком првенцу талентована млада пјесникиња сучељава свјетове конкретне и мистичне стварности, емоције женског и мушког принципа, у непрестаном надгорњавању свјетла и таме, а упечатљиве лирске слике натопљене су и наносима ироније која омогућава искошен поглед на свијет, констатовао је жири.

Награда "Стражилово" свечано ће лауреатима бити уручена 10. септембра, на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу у оквиру 45. Бранковог кола (од 9. до 19. септембра) у Новом Саду и Сремским Карловцима.