latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:59 | Аутор: Мондо

Пау Гасол ће још играти за Шпанију

Иако има 36 година најбољи играч "фурије" поручио да још није дошло вријеме да напусти национални тим.
Пау Гасол (фото: kiaenzona.com) -
Пау Гасол (фото: kiaenzona.com)

Одмах након одигравања меча за бронзану медаљу на кошаркашком олимпијском турниру у Рију, почела су нагађања ко ће се све из селекције Шпаније опростити од репрезентације.

Шпанци су у мечу за треће мјесто савладали Аустралију и заузели су најнижу степеницу на побједничком постољу.

Иако су многи сматрали да је Пау Гасол против "кенгура" одиграо посљедњи меч у дресу Шпаније, он их је одмах демантовао.

- Не знам како ћу прихватити овај успјех националног тима. Волим да играм за репрезентацију своје земље и увијек осјећам нешто посебно. Учинићу све што будем могао, али нећу бити ригидан у вези било које ствари која се тиче селекције Шпаније - рекао је послије освајања бронзе на Олимпијским играма 36-годишњи Гасол.

Он је био веома јасан.

- Постоји много талената, и због тога волим да будем на побједничком постољу. Како вријеме пролази, јасно је да ћу морати да одем и када дође тај тренутак, то ћу и учинити. Не могу ништа више од овога да тражим. Све ово је поклон и играћу докле год будем могао. То ће бити част и још увијек се забављам - истакао је Пау Гасол, који ће од наредне сезоне наступати за Сан Антонио.

Пау Гасол Игре у Рију завршио је као најбољи стријелац турнира са укупно постигнутих 156 поена, један више од репрезентативца САД Кевина Дурента и три више од Хрвата Бојана Богдановића, који је на трећем мјесту.

Учешће на Еуробаскету 2001. године био је његов први наступ за сениорску селекцију Шпаније на великом такмичењу, након што је прије тога освојио европску титулу за У-18 тим 1998. године и пехар на шампионату свијета 1999. године са селекцијом до 19 година.

Са "фуријом" је у каријери освојио два сребрне олимпијске медаље (2008. у Пекингу и 2012. у Лондону), као и бронзу у Рију. На Свјетским шампионатима окитио се златом 2006. у Јапану, док је на Европским првенствима освојио три злата, укључујући и на посљедњем 2015, два сребра и једну бронзу.