latinica  ћирилица
22/08/2016 |  19:33 ⇒ 21:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нећу дозволити да олош вријеђа најбоље спортисте

Премијер Србије Александар Вучић честитао је данас српским освајачима медаља на љетним Олимпијским играма у Бразилу и нагласио да је то плод њиховог талента и труда, али и системског приступа државе.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Честитам спортистима, јер су своју земљу представљали на најбољи могући начин", подвукао је он и најавио да ће им новчане награде од државе, као што је обећано, бити исплаћене до петка, у укупној висини од нешто више од 3 милиона евра.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да, за разлику од оних који желе те успјехе да представљају као своје резултате, он то не жели да чини и зато није присуствовао спортским манифестацијама, па неће ни присуствовати масовним дочецима, пошто неће да се кити туђим перјем.

Он је нагласио да није случано погодио број медаља, подсјетивши да је на три конференције за штампу, говорио да ће српски спортисти освојити осам медаља.

“Било је осам, јер знамо шта смо очекивали, колике су могућности спортиста, али и шта је држава урадила. Спреман сам да прихватим озбиљну дебату ван спорта и моја обавеза је да кажем колико је Србија улажила новца", нагласио је Вучић.

Он је истакао да није разумио што, када није било медаља, предсједника Србије Томислава Николића оптуживали да је баксуз, а њега као шефа владе зато што није давао паре.

“Не мислим да се правдам разном олошу. Хоћу да уђем у озбиљну дебату. Разноврсном олошу из различитих сфера друштвеног живота, којем сметају људи који нису патолошки острашћени", поручио је Вучић извинивши се Давора Штефанеку и Ивани Шпановић што су морали да трпе ту олош.

“За нас су сви спортисти исти. Нећемо да правимо разлику између Давора и Иване или било код другог. Алал вјера шампиони, мајстори. Хвала на медаљама", нагласио је он додајући да спортисти имају право да кажу шта желе и шта мисле.

Вучић је навео да је од 2000. године Србија освојила 201 медаљу на олимпијским играма, а у посљедњих година 84 медаље.

"Да ли ви мислите да је то случајно", упитао је Вучић.

Он је навео да ће више од три милиона евра бити исплаћено олимпијцима са медаљама и то до петка, што до сада никада није био случај.

Вучић је рекао и да је држава преко Олимпијског комитета издвојила више од осам милиона евра за припреме олимпијаца.