latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:47 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Руски параолимпијци не иду у Рио

Русија се неће такмичити на предстојећим Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру, одлучио је данас Суд за спортску арбитражу у Лозани.
Олимпијски и Параолимпијски комитет Русије - Фото: АП
Олимпијски и Параолимпијски комитет РусијеФото: АП

Суд је подржао претходну одлуку Међународног параолимпијског комитета /МПК/ о забрани учешћа руским такмичарима. Та одлука заснована је на "Меклареновом извјештају", документу у којем је описан програм допинговања спортиста.

Параолимпијске игре почињу 7. септембра.

Комисија суда у Лозани саопштила је да је забрана за читав руски тим "пропорционална под овим околностима" и да ће детаљно објашњење одлуке објавити накнадно.

У саопштењу се наводи да Параолимпијски комитет Русије није доставио никакаве доказе против чињеница које је утврдио МПК.

Одлука Параолимпијског комитета супротна је одлуци Међународног олимпијског комитета, који је одбио да подржи забрану учешћа читавом руском тиму на управо завршеним Олимпијским играма.

Комисија Параолимпијског комитета наводи да није разматрала "природна нити лична права на правду" појединачних руских спортиста приликом доношења одлуке.

Мутко: Одлука незаконита и политички мотивисана

Одлука Суда за спортску арбитражу у Лозани о забрани учешћа руским такмичарима на предстојећим Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру је незаконита и политички мотивисана, рекао је руски министар спорта Виталиј Мутко, пренио је ТАС.

- Одлука суда није у правним оквирима - то је више политичка него правна одлука. Није било разлога за одбацивање руске жалбе, али то се догодило - рекао је Мутко.