latinica  ћирилица
23/08/2016 |  17:43 ⇒ 21:27 | Аутор: СРНА

Удружење "Руговци" одговорно за напад на РТК

Удружење Албанаца "Руговци" из Руговске клисуре преузело је одговорност за бомбашки напад на зграду Радио-телевизије Косова /РТК/ у Приштини.
Приштина (фото: tetovasot.com) -
Приштина (фото: tetovasot.com)

Ово удружење је мејлом обавијестило медије на албанском језику да је синоћњи напад изведен због тога што је РТК пренио непровјерену информацију да су људи из Руговске клисуре подметнули екслозивну направу на кући Мурата Мехе, предсједника Комисије за утврђивање границе са Црном Гором. 

"Руговци" у мејлу пријети да ће наставити са дјеловањем све док не буде спријечен покушај Владе у Приштини да "прода Црној Гори дио косовске територије и не буде заустављена РТК да баца прашину у очи народу".

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани рекао је новинарима да је мејл преузела полиција која сада има траг о евентуалним нападачима на РТК.

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумебергер оцијенио је да је напад на РТК напад на слободу изражавања и позвао надлежне да што прије приведу починиоце. 

"Ужаснут сам нападом на РТК који се десио у вријеме када је у згради било људи. Изгледа да је ријеч о застрашивању и то најоштрије осуђујем. Ово је напад на важну јавну установу и на слободу изражавања", навео је Шлумбергер.

Представник ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић оцијенила је да је у питању напад на слободне медије и на друштво у цјелини. 

"Најоштрије осуђујем напад и вјерујем да ће овај инцидент бити брзо и темељно истражен", навела је Мијатовићева.

Удружење новинара Србије на Косову оцијенило је да је синоћни напад још један доказ да новинари и медијски радници на Косову нису безбједни и позвало надлежне да пронађу и казне нападаче.

Из Удружења подсјећају, да је прије годину дана пуцано на просторије портала "Коссев" у Сјеверној Митровици и да је до данас овај случај нерасвјетљен, као и десетине напада на новинаре и медијске раднике посљедњих година.

Према евиденцији Удружења новинара Србије, нико није одговарао за убиство четири новинара и отмице пет новинара и медијских радника од почетка оружаних сукоба на Косову 1998. године.

Снажна експлозија одјекнула је синоћ у дворишту РТК у Приштини, у непосредној близини сателитских предајника, а нико није повријеђен. У тренутку експлозије у просторијама РТК били су новинари и остали запослени које је експлозија узнемирила.