latinica  ћирилица
24/08/2016 |  07:35 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

У земљотресу у Италији погинуло најмање 120 људи (ВИДЕО/ФОТО)

Најмање 120 људи је погинуло у земљотресу који је погодио централну Италију, рекао је премијер Матео Ренци. "У овом тренутку је изгубљено 120 живота", рекао је на конференцији за новинаре Ренци, јавља Анса.

Италијански премијер је указао да би биланс погинулих могао да порасте, пошто је у граду Аматриче, погођеном потресом, било доста туриста.

"Да се ово десило у октобру било би лакше пребројати жртве, али данас је број становника у погођеним мјестима десетоструко већи", рекао је Ренци.

Он је казао да ће бити предузете све мјере како би се помогло угроженима и да ће у том циљу влада сутра прогласити ванредно стање, преноси Анса.

Потрес се догодио у вријеме када је већина становника спавала. Послије главног удара снаге 6,4 степена Рихтерове скале у 03.36 часова услиједио је накнадни потрес од 5,4 степена у 04.33. Епицентар првог земљотреса био је 76 километара југоисточно од Перуђе.

Из погођеног региона стижу извјештаји о "апокалиптичним призорима" порушених објеката у градовима и селима. Спасиоци тешко стижу до овог подручја због клизишта и оштећених путева.

Италију је задесило око 100 подрхтавања, од којих је већина била јача од три степена Рихтерове скале. Први и најјачи земљотрес забиљежен је у 3.36 ујутру са интензитетом од чак 6,2 степена по Рихтеровој скали.

Овај јаки и разарајући земљотрес осјетио се од Риминија до Напуља. Епицентар овог земљотреса био је у близини Акумолија. Најгоре погођени градови су Акумоли, Аматриче, Поста и Арквата дел Тронто.

Начелник општине је изјавио да града више нема и да су под рушевинама затрпане десетине људи. Земљотрес је причинио озбиљну штету у великом броју градова и села, али није снажно погодио густо насељена подручја.

Цивилна заштита Италије позива све граћане на помоћ јер овај девастирајући земљотрес разара породице, куће, објекте,...
Апелује се да грађани донирају крв и да се залихе чувају. Велики број људи се одазива позиву, формирају се редови испред Завода за трансфузију.

Мартин Шулц, предсједник Парламента ЕУ је на твитеру изјавио саучешће породицама жртава и захвалио на помоћи добровољцима, власти, Цивилној заштити и свима који пружају помоћ. Путин, Меркелова, Штајнмајер такође, су изјавили саучешца.

За сада се не зна колико људи је затрпано јер спасиоцима проблеме стварају одрони који су на појединим локацијама блокирали путеве тако да се не може прићи најтеже погођеним мјестима.

Званичници Српске упутили су телеграме саучешћа предсједнику, премијеру и грађанима Италије.