latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери и Лавров послије маратонског састанка без договора

САД и Русија наводе да су ријешили бројна питања која стоје на путу увођења примирија у Сирији и отварању путева за доставу помоћи, али нису успјели да постигну споразум о јачању сарадње на коначном окончању рата у коме је страдало на стотине хиљада људи.
Џон Кери и Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Џон Кери и Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

Након састанка који је са прекидима трајао дуже од 10 сати у Женеви, амерички државни секретар Џон Кери и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, могу да потврде само постепени напредак у заједничким напорима, преноси АП.

Њихов неуспјех да се постигне општи споразум је истакао сложеност ситуације на терену у Сирији, као и дубоко неповјерење Вашингтона и Москве.

Сложеност ситуације је још већа са укључивањем све већег броја страних држава, чиме је ратиште у Сирији постало терен за битке између регионалних и свјетских сила, посебно слањем турских трупа преко границе са Сиријом како би се борили против припадника Исламске државе, напомиње агенција.

Кери је рекао да се сложио са Лавровим око техничких питања увођења прекида ватре и отварања хуманитарних путева. Али критичне, спорне тачке остају неријешене.

"Близу смо" рекао је Кери и додао да "неће да жури ка споразуму док се у потпуности не задовоље потребе сиријског народа".

Лавров је указао на потребу да се раздвоје борци из Ал-Нусра фронта, који су повезани са Ал Каидом, од бораца који су уз подршку САД на сјеверозападу Сирије.

Лавров је додао да "обострано повјерење расте након сваког састанка".

Кери је додао да ће амерички и руски технички експерти наставити наредних дана разговоре у Женеви како би ријешили низ питања, док је Лавров казао да "неке ствари још треба финализовати".

Разговорима се придружио и изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура, преноси АП.