latinica  ћирилица
28/08/2016 |  09:47 ⇒ 15:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Филипини: Припадници ИС упали у затвор, ослободили затворенике

Муслимански екстремисти са ознакама Исламске државе (ИС) упали су у затвор на југу Филипина и ослободили 28 затвореника у најновијем у низу масовних ослобађања, саопштили су данас званичници, јавља АФП.

Око 50 тешко наоружаних припадника групе Мауте, са црним заставама и марамама са ознаком ИС, упали су у суботу у локални затвор у јужном граду Марави, ослободивши осам својих сабораца који су ухапшени прије недјељу дана, саопштила је полиција.

Током упада је из затвора побјегло још 20 затвореника, који су ухапшени због других преступа, рекао је начелник полиције у тој провинцили Агустин Тело.

Ослобођени чланови групе Мауте ухапшени су 22. августа након што су војници на војном контролном пункту пронашли импровизоване бомбе и пиштоље у камионету који су они возили, наводи француска агенција.

Власти су саопштиле да истражују зашто затворско обезбјеђење није пружило отпор током упада и зашто није било појачано након што су високоризичне осумњичене особе тамо стављене иза решетаа.

Ово је само један у низу упада у затворе који су на Филипинима иначе слабо обезбијеђени, а у такве инциденте су често умијешани муслимански екстремисти, подсећа АФП.

Група Мауте је један од неколико муслиманских гангова у јужном региону Минданао, гдје вековима живи муслиманска мањина на претежно католичким Филипинима.

Та група изводи отмице и бомбашке нападе, а вјерује се и да је предводила напад на војну испоставу у граду Бутигу у Минданау у фебруару месецу.