latinica  ћирилица
28/08/2016 |  14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја: Предузећемо кораке као војна сила у развоју

Сјеверна Кореја запријетила је данас да ће предузети даље кораке као "војна сила у пуном развоју" и одбацила осуду коју је Савјет безбједности Уједињених нација упутио тој земљи након њеног најновијег пробног лансирања балистичке ракете из подморнице, јавља АФП.

Петнаесточлани Савјет безбједности УН се у петак сагласио да предузме даље значајне мјере против Пјонгјанга, два дана након што је Сјеверна Кореја поново лансирала балистичку ракету, подсјећа француска агенција.

Портпарол сјевернокорејског Министарства спољних послова окарактерисао је данас саопштење Савјета безбједности УН као "производ разбојничких дела САД" и рекао да је Вашингтон игнорисао упозорење о "вреијђању достојанства Сјеверне Кореје".

"Сада када САД представља пријетњу по достојанство и право на постојање Сјеверне Кореје пркосећи њеном озбиљном упозорењу, наставићемо да предузимамо значајне кораке као војна сила у пуном развоју", казао је портпарол Министарства у Пјонгјангу.

Он је упозорио да Сјеверна Кореја има значајна средства којима може да "агресивне трупе у САД и на поприштима у Пацифику претвори у прах и пепео у овом тренутку", пренијела је званична сјевернокорејска агенција КЦНА.

Севернокорејски лидер Ким Џон-ун у четвртак је описао најновију ракетну пробу као "највећи успјех" и рекао да се тиме САД и Пацифик увршћују у домет ракетног напада.

Пјонгјанг је у сриједу испалио ракету из подморнице код сјевероисточне луке Синпо, а ракета је летјела 500 километара у правцу Јапана, премашивши домет ракета које је Сејверна Кореја раније лансирала из подморнице, подсјећа француска агенција.

Сејверној Кореји је резолуцијама УН забрањена било каква употреба балистичке ракетне технологије, али је она већ неколико пута лансирала ракете послије своје четврте нуклеарне пробе у јануару мјесецу.