latinica  ћирилица
17/09/2016 |  15:32 | Аутор: СРНА

Линта: Пленковић није искрен према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да није искрена изјава лидера ХДЗ-а и вјероватног мандатара за састав нове Владе Хрватске Андреја Пленковића да ће показати поштовање према заштити и правима Срба.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да "Пленковићу треба споразум са представницима Срба и других мањина, прије свега, да би се показао као европски оријентисан политичар који уз себе има мањине".

Он је у саопштењу навео да Пленковићу треба тај споразум и да би поправио углед Хрватске у међународној заједници, који је озбиљно нарушен рехабилитацијом усташтва и повећаним говором мржње и насиљем према Србима и Ромима.

Линта је оцијенио да руководство и чланство ХДЗ-а, националне институције, као и већина Хрвата, сматрају да су Срби агресори и злочинци који су заслужили да буду убијани и протјерани, који су заслужили да се уништи, опљачка и отме њихова имовина и негирају национална и културна права.

"Због тога, никакав нови споразум између водеће српске странке у Хрватској Самосталне демократске српске странке и ХДЗ-а неће довести до проналажења правичног и трајног рјешења бројних проблема српских повратника и стотина хиљада протераних Срба који више од две деценије живе расејани широм свијета", додао је Линта.