latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:03 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Крајишник: Противљење злоупотребама Уставног суда БиХ

Први предсједник Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник истакао је, поводом референдума о Дану Републике, да ту није ријеч о томе да политички естаблишмент Републике Српске не поштује Уставни суд БиХ, већ о противљењу да неко злоупотребљава тај суд.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

Крајишник указује да не може да има главну улогу у Уставном суду неко ко је фундаменталистички настројен и поборник неке странке, у овом случају Странке демократске акције /СДА/.

"Двојица чланова муслиманског народа су сада фактички донијели одлуку. Јер, имате два представника српског народа, два хрватског и два муслиманског и постоје представници међународне заједнице. Представници међународне заједнице не могу одлучивати о томе, морају одлучити три народа, они могу само да арбитрирају уколико има неких разлика, а они су овдје помогли да муслимански народ наметне вољу српском народу и да муслимански представници одлуче о овом датуму", рекао је Крајишник за подгорички портал ИН4С.

Он указује да је политички тако направљена атмосфера да референдум о Дану Републике мора бити одржан, али да је потпуно исправно што је народу дато да се изјасни, јер је референдум стварно демократско право сваког народа да изрази своју вољу о неком питању.

"Овдје је направљена велика грешка - данас се фактички говори о посљедицама које су исконструисане, а не говори се о узроцима. Узрок је да је неко, на бруталан, неполитички начин проблематизовао Дан Републике Српске. Мислим да је један ужи круг политичара из круга муслиманског народа, вјероватно жељни да поврате политичке позиције, направио ту апелацију Уставном суду, и сада се врши замјена теза: да као нико не поштује Уставни суд, а то је једна институција која мора бити респективна", наводи Крајишник.

Он је изразио жаљење што су неки политичари, дипломате из међународне заједнице, подлегле утицају одређених локалних политичара и онда су исконструисали да је то против Дејтона, против мира.

"Врло често неко жели да покаже како народ тако не мисли него тако мисле политичари. Сматрамо да је ово стање намјерно драматизовано, иако је то питање које је постављено сасвим бенигно и не задире у Дејтонски споразум", каже Крајишник.

Први предсједник Скупштине Републике Српске сматра да је изјава бившег команданта такозване Армије БиХ Сефера Халиловића о будућности Републике Српске авантуристичка и за сваку осуду.

"Сад је довољна једна оваква изјава једног оваквог фанатика да неког натјера на терористичке нападе. Са те стране је опасно што се ствара ружна клима, ратнохушкачка, јер то може бити инспирација одређеним људима да направе неко зло. Јер, Сефер Халиловић је поријеклом из Санџака и ту постоји група људи која сматра да морају бити већи католици од папе", каже Крајишник.

Када је ријеч о односима Републике Српске и Црне Горе, Крајишник сматра да ситуација у Црној Гори није добра, да се не придаје пажња заштити српских националних интереса и да је потребно преиспитати тај однос.

"Не може бити пречи Црној Гори неки Стипе Месић, него Вучић или Додик. Нисам срећан што Срби из Црне Горе не могу пуним плућима да упражњавају своје интересе. Посебно ми не гледамо благонаклоно на признање Косова, на улазак у НАТО пакт мимо неког договора заједно са Србијом, са Србима из Републике Српске. Сматрамо да би требало да се направи чвршћа веза између руководства Црне Горе, Србије и Републике Српске", истиче Крајишник.

Он каже да нема ништа против тога да ли ће неко бити Црногорац, Херцеговац или Србин јер свако има право на то, али изражава бојазан да је истицање тих разлика између Срба и Црногораца у Црној Гори жеља да се одвоји од заједничког коријена, што није добро.

Он указује и да разлике о новој, другој православној цркви, новом језику никоме у Црној Гори неће помоћи, већ ће само направити један историјски отклон.

"Срби из Републике Српске су сматрали да су Црногорци сви Срби, и то је за нас мјерило. Сада сваки раскол и свако истицање посебности од Срба - ми за то немамо разумијевања", додаје Крајишник.

Крајишник је поручио да руководство Црне Горе мора да схвати да не може нико ником бити пречи у Црној Гори него што су то Срби и Црногорци.

"Ми смо, ипак, један народ. Ми смо народ који има коријене и наши прадједови су били једно", поручио је Крајишник.