latinica  ћирилица
23/09/2016 |  13:33 | Аутор: СРНА

Влада: У Нови Град уложено више од педесет милиона КМ

Влада Републике Српске, по различитим основама, од 2006. године до данас уложила је на територији Новог Града више од 50.000.000 КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ пласирано је још 8.000.000 КМ, речено је Срни у Влади Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за ову локалну заједницу одобрено је 8,5 милиона КМ, а најважнији пројекти односе се на реконструкцију локалне депоније, санацију школских објеката и путну инфраструктуру.

Овим средствима изграђен је регионални пут Будимлић Јапра-Арапуша и регионални пут Благај-Будимлић Јапра.

Осим овога, програмом рехабилитације магистралних и регионалних путева у Републици Српској, рехабилитована је дионица магистралног пута Отока-Нови Град, у дужини од 17,70 километара.

У сарадњи са Борачком организацијом, Влада је у Новом Граду реализовала многе пројекте у укупном износу од 11,5 милиона КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, издвојено је 3.000.000 КМ, а овим средствима збринуто је 200 породица, од чега изградњом станова 58, а неповратним новчаним средствима 139 породица.

Кроз програм социјалног збрињавање радника збринуто је 2.000 радника у 11 предузећа, за шта је утрошено 7.000.000 КМ, док је за запошљавање 500 људи од 2007. до ове године потрошено више од милион КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у овој локалној заједници запослена је 121 особа са инвалидитетом, за шта је издвојено 400.000 КМ.

Из Фонда солидарности општини Нови Град, коју су погодиле катастрофалне поплаве, уплаћено је милион КМ, кроз платне картице-ваучере 220.000 КМ за 2.200 поплављених домаћинстава, док је за санацију кејског зида и висећих мостова издвојено 500.000 КМ.

Према подацима Владе, из републичког буџета, кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено је 3,4 милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт, до сада је у ову локалну заједницу уложено 500.000 КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Значајна средства од 14,3 милиона КМ, кроз различите пројекте, уложена су у пољопривреду ове локалне заједнице, од чега 13.000.000 КМ за подстицај развоју пољопривреде и села, те заштиту од поплава.

Новом Граду је, као и осталим локалним заједницама, пружена буџетска подршка за развој привреде, па је за подстицај извозу и друге пројекте обезбијеђено 2,5 милиона, од чега 700.000 КМ субвенција електричне енергије социјалним категоријама.

За санацију, реконструкцију и опремање основних и средњих школа у Новом Граду, те набавку рачунара и увођење информационих система уложено је укупно 1,3 милиона КМ.

Влада Републике Српске уложила је 1,7 милиона КМ за набавку савремене медицинске опреме, реконстукцију Центра за ментално здравље, те санацију и опремање амбуланти породичне медицине.

Влада Српске је у овој општини закључила два концесиона уговора, за експлоатацију техничког грађевинског камена-доломита на лежишту "Бекићи" и кориштење мрког угља и бентонита на лежишту "Љешљани".

Укупна инвестиција у овиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за општину Нови Град износи 8,8 милиона КМ.