latinica  ћирилица
24/09/2016 |  11:25 | Аутор: СРНА

У Бечу састанак лидера балканских држава

Лидери земаља дуж балканске мигрантске руте састаће се данас у Бечу ради разговора о начина боље заштите спољних граница ЕУ.
Беч - Фото: Novosti.rs
БечФото: Novosti.rs

Аустријски канцелар Кристијан Керн позвао је грчког премијера Алексиса Ципраса и њемачког канцелара Ангелу Меркел, будући да њихове земље представљају главну тачку уласка и пријема за избјеглице и мигранте.

Керн жели да повећа помоћ за избјеглице и мигранте у њиховој земљи поријекла.

"Не можете бити задовољни са брзином рјешавања ових питања. Самит би требао да буде корак у правом смјеру и да помогне у стварању притиска за проналажење заједничих рјешења на спорна питања", истакао је Керн.

Посљедњи сличан састанак одржан је у фебруару у Бечу и тада су лидери балканских држава донијели одлуку о затварању "балканске руте" и то је изазвало негодовање Грчке и Њемачке.

Мигранти су остали блокирани са грчке стране границе, а Њеначка је упозорила да затварање граница није одговор на мигрантску кризу.

Осим званичника Аустрије, Њемачке и Турске на састанку у Бечу биће представници из Македоније, Србије, Албаније, Хрватске, Словеније, Бугарске, Румуније и Бугарске.