latinica  ћирилица
26/09/2016 |  09:57 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Бардош: Странцима датум неког празника већа пријетња од ИД

Амерички стручњак за политику Балкана и питања безбједности Гордон Бардош оцијенио је да није никакво изненађење да БиХ по глави становника има више џихадиста, него било која друга земља у Европи, али да међународи званичници очигледно мисле да је датум неког празника важнија пријетња од терористичке "Исламске државе" или Ал каиде.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Бардош у тексту за београдску "Политику" наводи да је у БиХ присутан систем правосуђа као за вријеме Отоманске империје, када је владало правило "кадија те тужи, кадија ти суди".

Бардош, који је предсједник SEEREKON-а, консултантске компаније за политички и стратешки ризик, специјализоване за југоисточну Европу, наводи да је данас јавна тајна да СДА, партија бившег исламистичког предсједника БиХ Алије Изетбеговића, контролише Тужилаштво БиХ и, уопште, судски систем.

Он истиче да је тешко схватити да међународни представници пристају на то да СДА има такву контролу над правосудним системом у БиХ, поготово ако се узме у обзир да су амерички званичници прије 15 година, непосредно послије напада на Њујорк и Вашингтон, пријетили да ће прогласити СДА терористичком због широких веза Алије Изетбеговића са познатим међународним терористима.

Бардош наглашава да у свему овоме европски званичници споро уочавају безбједносне ризике за своје земље, те подсјећа да су од 2000. до 2004. године сарајевске власти одбиле чак 40 покушаја Хашког тужилаштва да им се достави документација о одреду "Ел муџахедин".

Подсјећајући да Уставни суд БиХ стално потврђује приједлоге високог представника, Бардош је оцијенио да међународни званичници уз три страна и двоје бошњачких судија, имплементирају политичку агенду стварања централизоване, унитарне државе.

Он је истакао да садашњи проблеми само потврђују историјску слику правде у БиХ, која се илуструје пословицом "кадија те тужи, кадија ти суди" те подсјетио на текст историчара Ноела Малколма да су у отоманском систему хришћани третирани као грађани другог реда и да није било допуштено свједочење хришћанина против муслимана.

Бардош додаје да је аустро-њемачка политика на Балкану наставила по правилима Отоманске империје и са "култом муслиманског првенства" у БиХ, а да је слично примјењивао и Хитлер у ономе што је означено као "позитивна муслиманска политика" све с циљем придобијања симпатија муслиманског свијета.

"Нажалост, данас се мали број међународних званичника пита да ли је заиста могуће створити стабилну БиХ на основу насилне међународне имплементације програма једног народа у БиХ или је боље инсистирати на истинској сарадњи и компромису", каже Бардош.

Он истиче да овако наглашено пристрасна политика само блокира независно правосуђе, које је неопходно за истинско помирење и да власти БиХ не успијевају да изграде правни систем који би уживао повјерење свих грађана БиХ.

Говорећи о апсурду правосуђа у БиХ, Бардош помиње примјер покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића у Сребреници, те додаје да је то догађај без преседана у скоријој дипломатској историји да једна држава одбија да гони починиоце покушаја јавног линча премијера друге сусједне државе.